Av Nina Jansdotter

Låt det vara du själv som väljer dina mål. Välj dem inte för att få mer beundran, ytliga framgångar eller för att någon pushat dig. Gör det för att du själv vill uppnå just det målet eller de målen. För vad du vill. För vad du kan. För vem du vill vara. På det sättet blir det hela mer genomförbart och något du gör av rätt anledningar.

Din målsättning måste till största delen vara din. Inte för att någon annan tycker att du måste eller borde: ”Det hade varit bra för dig om du …”. Om du själv inte integrerar målet i ditt sätt att vara, i din vardag, i det nya sättet att tänka, i de nya handlingarna så kommer det att bli rätt svårt att vara så uthållig som det krävs för att ersätta en vana med en annan som kanske är mer gynnsam för dig. Om du inte egentligen tycker att målet är viktigt för dig kommer det att bli svårt att springa alla de där löprundorna, att byta ut maten du äter mot något som är nyttigare och så vidare. Gör alltså ditt mål till ditt eget.

En annan aspekt är att det kan vara negativt att år efter år lova saker som inte håller. När du sätter upp mål, engagerar dig själv och kanske även andra men sedan bryter dem, skapar du en negativ spiral och stänger dig för nya förändringar.

Att fundera på

  • Hur har du gjort tidigare år när du nått mål, som du tidigare år har gett?
  • Finns det någon aspekt som du kan komma ihåg i detta och integrera i ditt nya mål och sätt att nå dit du vill den här gången?
  • När funkar det inte?
  • Kom ihåg misstagen och dra lärdom av dem.

Att kommunicera sina mål

Ska du berätta för någon vad du har för mål?

Det beror lite på vad du har för personlighet, och vad du har för stöd i din omgivning. Om du har bra stöd från någon, en person som kommer att peppa dig eller kanske kan hjälpa dig när du har en svacka, en person som kommer att unna dig den framgång du själv vill ha, en person som kommer att finnas där, tycka att det är bra att du gör detta, stötta och inspirera dig, är det en ynnest. Kanske kan ni göra saker tillsammans. Handlar ditt mål om att du ska öka din träningsdos, kan ni planera in att ni ska träna en gång i veckan så kan ni tillsammans, sida vid sida, ta er fram även om ni inte har exakt samma mål i det konkreta.

Det är viktigt att personen är en positivt stöttande människa, eller åtminstone konstruktiv Om personen nu ska kritisera dig för det du väljer, ska den åtminstone ge konstruktiv feedback så du kan lära dig något som kan gagna dig och ditt mål.

Men är det någon som talar om för dig att ”jag har hört förut att du haft detta mål de senaste åren men minsann inte uppnått något än” då kanske det inte är så positivt för dig. Någon frågar rent allmänt: ”Har du lovat det?! Det trodde jag inte om dig”, eller något annat. Det blir icke konstruktiva ifrågasättanden.

Om du inte har vare sig energi eller ork att bemöta detta, tycker jag att det är bättre att du håller det för dig själv. Men är du där, det kan handla om din personlighet, att du står upp mot kritik och att det stärker dig då när andra människor säger ”du kan inte” eller ”det kommer du aldrig klara”, om det ger dig mer geist att vilja bevisa att  du minsann visst kan, om du aldrig varit sån innan men nu känns detta nya så viktigt att oavsett vad andra i din omgivning säger tänker du genomföra det du sagt iallafall denna gång Då tycker jag att du kan berätta. Om det ger dig kraft och energi att bli ifrågasatt och kritiserad, ja, då tycker jag att du ska berätta om dina mål för den personen/personerna.  

Gör ett medvetet val och gör det inte lika för alla, att du berättar allt för alla, utan välj vem du berättar för.. Men det finns ju någonting i att offentliggöra sina mål och visioner för det blir en social press och känsla om du nu sagt att nu ska jag göra detta och skrivit det på Facebook eller Twitter eller Instagram eller vad du än väljer för medier. Då blir det någonting som andra kan fråga:”Hur gick det med det där egentligen?” Det kan också gynna en process om du är redo att bjuda in andra i dina tankar om hur du vill leva ditt liv. De kommer att märka det ändå; det kan vara spännande, plötsligt märker de att en förändring skett hos dig och då är det roligare att berätta om den. Du väljer själv, kom ihåg det. Förkasta gärna allt det jag säger, hitta din egen väg och berätta gärna för mig om den vägen. Det tycker jag är spännande.

Att fundera på

  • Vem stöttade dig bäst sist du hade ett mål att uppnå?
  • Hur stöttade den personen dig?
  • Vilken metod gör dig mest engagerad till att fortsätta uppnå dina mål?