Av Nina  Jansdotter

Bodil Strängliden är stylistlärare och egenföretagare. Hon är även coach till kvinnor som har startat, eller vill starta eget inom skönhet och hälsa. Här delar hon med sig av hur hon kom in på den banan samt ger sina bästa tips till dig som vill starta eget inom samma nisch. 

Ursprungligen blev Bodil intresserad av yttre skönhet redan som nioåring, då hon som nagelbitare fick sitt första nagellack. Hon blev dock avrådd att studera till hudterapeut av Syokonsulenten på hennes skola, som sa att det inte var ett riktigt jobb. Detta var 1975.

- Jag gick trots detta ändå utbildning, utomlands och i Sverige, både inom färg- och stilanalyser, hud- och SPA, naglar, makeup, micropigmentering och många andra utbildningar, bland annat även modedesign och modeteckning. Jag startade eget 1987 när mitt yngsta barn var 1 år och verksamheten drev jag i början hemifrån. 

Redan vid den tidpunkten såg Bodil ett stort behov av alternativa utbildningar inom skönhet som kunde utföras även utan en hudterapeututbidning. Hon har drivit företag i olika konstellationer, med och utan kompanjoner samt med och utan anställda under många år.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det absolut roligaste är att se individen utvecklas och glädjen det ger att få arbeta med sin passion. Att kunna finnas som stöd och mentor till nyföretagande kvinnor för att de ska slippa gå den långa vägen med utmaningar som frustrerar.

Utmaningen är däremot, enligt henne främst att skapa förståelse för att hudterapeutexamen inte alltid är det allena saliggörande för att kunna arbeta inom skönhetsbranschen.

- I Sverige finns i SHR, Svenska Hudterapeuters Riksförbund som stänger dörren för alla som inte har en svensk utbildning. 

Det är ju många som vill specialisera sig på till exempel alternativa extrema behandlingar som laser, microneedling etc. men som av en eller annan anledning inte har möjlighet att gå en hel utbildning till hudterapeut. Många gånger är det just dessa individer som brinner för skönhetsbehandlingar allra mest, menar hon.

Vad tror du om framtiden inom din nisch? Hur kommer branschen att utvecklas?

- Jag tror att branschen kommer att fortsätta att utvecklas i snabb takt och att en del skolor utbildar i extrema behandlingar med bristande kursplan eller utbildningsmaterial.

Toppen är ännu inte nådd, menar Bodil och för att kunna skaffa företagsförsäkringar och behandlings-skadeförsäkring, krävs någon typ av gedigen grundutbildning, framför allt inom dermatologi, salongshygienen, hudsjukdomar och kontraindikationer. Efterfrågan har sedan starten bara vuxit sig större i takt med att skönhetsbranschen utvecklas explosionsartat.

- Jag har sett många som frågar efter ett bra utbildningsalternativ eller förslag på skolor i olika facebook-grupper. I tråden som följer finns en uppsjö av rekommendationer. Naturligtvis rekommenderas den utbildning som personen själv har gått, men jag tycker att det kan bli en ganska ensidig rekommendation många gånger, då en utbildare kan ha många elever som är medlemmar i just den Facebook-grupp där frågan ställs. 

Bodil rekommenderar alla att göra sin egen oberoende undersökning genom att kolla upp framför allt vad som ingår i utbildningen, hur länge respektive lärare har arbetat med just den behandlingen och att själv ta kontakt med utbildaren och ställa dina frågor.

- Jag driver en oberoende skola med företrädesvis privatlektioner med en eller två elever åt gången. Jag har valt att arbeta med de märken som jag efter mer än 35 år i branschen, anser hålla måttet och ge ett gott resultat.

Nina Jansdotter
Webbpedagog