Foto Jens C Hilner

Av Johanna Järvstråt

Sociala medier fortsätter utvecklas, men även om fler söker sig dit, är det många som förblir tysta användare. Nina Jansdotter, sociala medieexpert och beteendevetare, menar tillsammans med Tomas Tränkner, programledare i podden Entreprenörsdriv, att det är en trend som bör brytas.

En tyst användare på sociala medier är en användare som tar del av innehållet, men som inte reagerar på det. Blir det för många tysta användare försvinner således interaktionen.

- 91 % av alla svenskar ser Youtube som en mediekanal och inte som ett socialt medium, konstaterar Tomas Tränkner i ett avsnitt ur podden Entreprenörsdriv, en podd om drivkraft och företagande, som drivs av honom själv och Magnus H Johansson.

Nina Jansdotter, sociala medieexpert och beteendevetare hör dock inte till den skaran och menar i samma avsnitt att anledningen till att massan betraktar det som en kanal snarare än ett socialt medium är för att kommentarsfunktionen inte alltid nyttjas. En trend som inte bara syns på Youtube.

- På LinkedIn utförde jag ett experiment genom att jag gjorde ett inlägg som uppmuntrade alla som inte brukade gilla och kommentera att göra det nu. Inlägget fick otrolig spridning, över 300 000 visningar, berättar Nina.

- Men siffran på användare har gått upp, på LinkedIn har den ökat från 3 till 5 %, vilket ändå visar att fler i alla fall använder medieplattformarna, inflikar Tomas.

Sociala medier stannar inte bara på nätet Det är därför viktigt att man inte utesluter aktivitet på sociala medier, menar Nina. 

- Som beteendevetare är det spännande att studera hur vi beter oss, både på och utanför nätet och då speciellt på sociala medier. Står man utanför kommunikationen på sociala medier tror jag man också kan hamna utanför i stort; man missar eventinbjudningar och diskussioner, säger hon.

Samtidigt kan möten på sociala medier leda till samröre i verkligheten; om man vågar aktivera sig.

- I stort sett vart jag än går på är det alltid någon som kommer fram och säger ”Hej Tomas, kul att se dig live”, berättar Tomas Tränkner.” till ” Det händer ofta när jag är ute bland företag och på nätverksträffar att någon kommer fram och säger ”Hej Tomas, kul att se dig live”, berättar Tomas Tränkner.”

Ja, många träffas i grupper på Facebook, eller följer någon på Instagram vilket i sin tur leder till ett möte om man vågar aktivera sig; men det kan också leda till jobb. Genom att posta enkla saker kan du hitta oanade kontaktvägar och saker du är bra på som du inte själv trodde, avslutar Nina Jansdotter