Emil Berlin, Creative Director på design- och kommunikationsbyrån Hello Studio och hans kollegor märkte ganska snabbt, när krisen var ett faktum, att många företagare började erbjuda sin stöttning till varandra i olika sociala kanaler. Detta för att hjälpa varandra överleva nu under de kommande månaderna. De på Hello kände väldigt starkt för alla drabbade företag, då de vet hur mycket hårt arbete och slit de allra flesta företagare investerar i sitt bolag. Och hur snabbt allt kan rasera. Så de kände att de verkligen ville bidra med det de kan.

Så de skapade en webbsida, för att samla alla fantastiska erbjudanden på en och samma plats. För dem var det viktigt att detta skulle vara helt kostnadsfritt och fritt att använda, så de har jobbat med detta vid sidan av sina ordinarie arbeten. De kallar sitt initiativ: Håll Sverige igång.

Varför är det så viktigt att vi hjälper varandra?

- Vi företagare är beroende av varandras överlevnad och hela samhället är beroende av hur vi tar oss genom krisen. Så genom att hjälpa varandra och stötta varandra i den mån vi kan, så hjälper vi även oss själva och möjliggör för Sverige att komma ur den ekonomiska krisen bättre och snabbare.

På bara två veckor har de samlat över 200 företag, från ca 30 olika branscher, på webbsidan. Responsen har varit fantastiskt positiv! Det finns en väldig gemenskap och kreativitet i allt det här, och en beslutsamhet om att vi alla kommer klara av detta, tillsammans, menar Emil. 

- Bara i våra egna digitala kanaler så hade vi en räckvidd på nästan 12 000 under det första dygnet! Och under de här två veckorna har initiativet nått hundratusentals personer, via tidningsartiklar och sociala medier.

Vad har ni för planer med initiativet framöver?

- Vi hoppas att fler vill vara med och hjälpa drabbade företag i den mån de kan, så att vi alla kommer starka ur detta. Sen att vi alla får ett stort och brett nätverk genom Håll Sverige igång, är ju riktigt härligt. Jag ser fram emot att kunna träffa alla nya bekantskaper face to face sen när krisen lagt sig. Då får vi fira ihop!

Det är helt underbart att se att så många företag vill vara med och hjälpa till och stötta behövande bolag under krisen. Verkligen hjärtevärmande hur fler och fler sluter upp varje dag, fortsätter Emil, entusiastiskt.

- Utmaningen nu ligger i att hinna med! Vi driver initiativet som ett pro bono-projekt och det tar just nu väldigt mycket tid. Men vi kämpar på och fortsätter driva det i så många kanaler vi kan. Desto fler företag som går med, desto fler företag hjälper vi att klara av krisen!

Nina Jansdotter
Webbpedagog