Lovisa Strömsholm  har alltid varit intresserad av psykologi och hur vi kan påverka våra tankar. Mycket sitter i ens "mindset", och när vi ändrar våra tankemönster så kan vi ändra så mycket annat omkring oss. Hon är grundare av Powermind, som erbjuder program för självhypnos. Här berättar hon om sin spännande resa med sitt företag och att de just nu tar in kapital för att expandera i världen.

Under gymnasiet hade Lovisa en period då hon ville förbättra sitt självförtroende och sin självkänsla, och hon letade därför efter olika verktyg för detta. Det var allt från självhjälpsböcker till samtal, men hon hittade inte riktigt någonting som hjälpte.

- Av en slump hittade jag till slut ett hypnosspår för bättre självförtroende på engelska på Piratebay. Jag var nyfiken men skeptisk. Jag provade ljudspåret och blev förvånad över hur logiskt och effektivt det var. Ljudspåret "guidade" lyssnaren till ett annat tankemönster helt enkelt, Ett tankesätt som jag direkt såg fördelarna med.

Lovisa tog till sig ljudspåret och fortsatta lyssnade på det under flera månader, tills hon inte längre hade så stort behov av det. Många år senare ville hon ha ett liknande verktyg för att hantera stress, så hon gick in på App Store för att ladda ner någon app med hypnos, men hon hittade ingen som motsvarade det hon letade efter.

- Jag bestämde mig helt enkelt för att ta fram en själv.

Beprövad metod

Elitidrottare runt om i världen har använt hypnos i årtionden för att visualisera sina mål och hur de når dessa, de vet hur viktigt det är med mental förberedelse. Men mental förberedelse kan hjälpa inom så många fler områden än bara idrott. Ta exempelvis en arbetsintervju: Om man går in på intervjun med tankar om att man är underkvalificerad, att man inte passar in eller inte presterar bra på intervjuer, eller andra negativa tankar. Då är det svårt att få jobbet, även om man är mer kvalificerad än någon annan som kanske får jobbet.

Utstrålning och inställning gör mycket, och de går att påverka, menar Lovisa. Om man istället går in på intervjun med tankar om hur grym man är på det ena eller det andra, eller vilka färdigheter man har som skulle vara till nytta för bolaget, så har man direkt en helt annan utgångspunkt. 

- Jag tycker att det är häftigt hur mycket vi kan påverka oss själva med rätt guidning, och hypnos är ett jätteintressant verktyg som kan användas inom Så många olika områden. Jag vill branda om hypnos och göra det lättillgängligt, coolt, och mainstream.


Hur kommer det sig att din app har fått så stor spridning tror du?
- Jag tror att många är intresserade av att förbättra sig själva. Vi lever i ett samhälle med mycket fokus på individen, där man ser vikten av att investera i sin egen hälsa och utveckling på olika sätt, allt från kost och träning till det mentala. 
 
Samt att det är många som vill använda sig av enkla, effektiva verktyg för personlig utveckling, för att bli bättre inom olika områden, och dels är det många som besväras av stress och oro just nu, tillägger hon.

Enligt Folkhälsomyndigheten uppgav 41 procent av befolkningen 16–84 år lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest under 2020. Där är därför hennes förhoppning att min app ska kunna vara ett verktyg för att guida lyssnaren till att hantera dessa känslor på ett bättre sätt, samtidigt som de kan erbjuda guidning i "lättare" ämnen som dejting, social förmåga och karriär, etcetera.


Nu ska ni expandera i världen? Hur ser planen ut?
- Vi lanserade Powermind i Ryssland, Ukraina och Vitryssland i somras (2021), där vi har fått väldigt fin respons och tillväxt. Vi siktar nu på att ta vårt koncept vidare till spanska och den latinamerikanska marknaden. Vi har precis signat ett grymt team, lett av vår latinamerikanske General Manager Björn Isaksson, och har produktionen i rullning med lanseringsdatum satt till sommaren 2022. Därefter väntar ytterligare expansion till Engelska. 

Och hur ska ni finansiera er expansion?
- Vi tar in kapital just nu för att kunna växa ytterligare och för att utveckla produkten. Kostnaden för att expandera till den latinamerikanske marknaden är redan tecknad av det latinamerikanska teamet, men som sagt så finns det fortfarande plats för ytterligare investerare, desto snabbare vi stänger rundan nu desto snabbare tillväxt.

Vem ser ni helst med er som investerare?

- Vi är intresserade av både smart kapital och "bara" kapital. När det gäller smart kapital så är vi extra intresserade av personer med erfarenhet av att ta bolag från seed till unicorn, framförallt någon som är grym på att finslipa själva kundresan. Vi kommer att fokusera en del på just retention/churn nu under våren, så en person med know-how inom detta hade varit guld.

Än så länge har vi ett grymt bra nätverk av investerare som ger så otroligt bra guidning, förklarar hon.  Powermind sitter idag på Norrsken House och backas av bland andra Johan Flodin (medgrundare till KRY), Emil Åkesson (VD och grundare av Vetrik), Johanna Redebrant (Grundare av Nyfikna Investerare samt tidigare VD Unga Aktiesparare) och flera andra. 

Nina Jansdotter
Webbpedagog