Max Söderpalm har jobbat i många år med att hjälpa människor inom träning, skönhet och hälsa. Han är författare och har jag skrivit 12 böcker om försäljning och framgång. För några år sedan hjälpte han en gymägare och PT att få ordning på sin försäljning, samtidigt som han tränade ett antal massörer och andra terapeuter att våga sälja fler timmar och produkter till sina kunder. Nu lanserar han en kurs för de som vill lära sig sälja hälsa. Här berättar han om den kursen och ger några konkreta tips. 

Det Max har upptäckt är att större delen av alla som arbetar med kunder i dom här branscherna tycker att sälja är konstigt, man är till och med rädd för det. För att kunna hjälpa många på en gång skrev han boken Våga sälja hälsa, som han trodde var smal och knappt skulle sälja runt sig själv. 

- Det som hände var istället tvärtom, mer än 15 000 läste den och jag gjorde mer än 100 föreläsningar på ämnet. 

Eftersom han, i mer än 6 år, har drivit en plattform för säljträning som heter IZONEN, som bygger på att man med korta 1-2 minuters videoklipp lär sig att sälja, tänkte Max att om han tar material ur boken och föreläsningen om att Våga sälja hälsa så kan det bli en riktigt bra kurs som många har ett stort behov av.

- Alla inom träning och hälsa vill hjälpa sina kunder att må bättre, något som är jätteviktigt för alla människor. Jag kallar dom för superhjältar. Kan jag hjälpa till så att fler lyckas bättre så känner jag mig nöjd.

Om kursupplägget

Kursen består av ca 60 korta videoklipp som lär ut en sak i varje. Genom filmerna med tillhörande övningar så leder jag kursdeltagaren bort från säljrädslan in på en väg som jag vet fungerar, där det både blir roligt och lönsamt att lära sig sälja. Det handlar om hur man tänker, när man ska sälja, vad man ska säga och hur man får sina kunder att tycka om att få bra förslag på hur träningen eller behandlingen ska bli ännu bättre.

Det som är bra är att man efter kursen får göra ett Diplomtest och bli Diplomerad hälsosäljare. Det blir ett bra sätt för kursdeltagaren att checka av att man verkligen gör kursen och tar till sig kunskaperna.

- Framförallt är det enkelt. Det behövs inga förkunskaper och jag hjälper till att ta bort alla negativa tankar och rädslor. Så att superhjältarna i hälsobranschen får ännu fler superkrafter, säger Max entusiastiskt. 

Varför behöver många gå den? 

- Nästan ingen vet hur man gör för att sälja på ett rådgivande vis. Dina kunder vill ha råd för hur till exempel den där burken med liniment förlänger effekten av massagen, eller hur det där träningsredskapet gör återhämtningen mer effektiv efter ett hårt PT-pass.

Att bli rådgivande hälsosäljare gör att kunderna mår bättre och tycker bättre om dig. Dessutom gör det att du kan öka din omsättning och din inkomst, tillägger Max. 

Varför är det så svårt för många inom hälsa att sälja? 

- Man tror att försäljning är något fult, att det inte är något man gör när man jobbar med människor. Det man glömmer då är att allt handlar om människor, att hjälpa andra. När du säljer något så hjälper du. Det handlar bara om att lära dig att göra det på rätt sätt.

Vilka vanliga misstag gör de?

- Ett vanligt fel är att inte våga. Man är rädd att kunden ska tycka att man är konstig. Är du rädd för något är det ju enklare att sticka huvudet i sanden än att göra något åt det. Att gå kursen är att göra något på riktigt åt saken, något du har nytta av i hela ditt liv.
 

Något konkret de kan börja göra för att bli bättre på att sälja är att börja med att fundera ut vad det är som dina kunder behöver mest av det som du har att sälja. Lär dig sedan så mycket du kan om det. Och prova det själv. 

- Och varför inte gå kursen? Det som är bra är ju att du går den i din egen takt och att du kommer fort fram, det går att titta på en kort film och svara på en uppgift på bussen på vägen till jobbet.  

Vad har varit resultatet för de inom hälsa som har fått coaching av dig? 

-Många har sagt att man får bättre självkänsla och tror på sig själv. Dessutom tjänar man ju mer pengar. Kanske kan man höja sin lön om man kan sälja produkter så att det finansierar hyran för sin salong? Eller att man får en kund att rekommendera dig till någon annan så att du får fler timmar?

Så här sa en hud- och spaterapeut:

Jag har använt principerna i Våga sälja hälsa med stor framgång. Och med hjälp av dem byggt upp både min egen salong och min kundbas.

Vill du veta mer om kursen: 

https://soderpalm.info/nina

 

 Detta är ett samarbete mellan Nina Jansdotter och Max Söderpalm