Cosmopharma är ett hudvårdsföretag som Susanne Sjölander startade 2006 och sedan 2019 driver hon det tillsammans med sin dotter Celinn. Här berättar hon hur hon kom in på denna banan och vad som är roligt respektive utmanande med att vara företagare inom skönhetsnischen.

Susanne och Celinn är jordnära, familjära har nära till skratt och är enormt tacksamma för allt som kommer över dem. De får ofta höra att det känns som att man känner dem bara genom att följa deras sociala medier eller besöka oss i butiken. Bästa betyg man kan få enligt dem.

- Det som utmärker oss företagsmässigt är nog främst att vi inte har någon kändis bakom vårt märke, att vi inte har någon Investor eller moderbolag som äger oss och som bidrar med likvider som kan utveckla företaget i snabb takt. Och sist men inte minst, eller kanske snarare främst, att vi är bara vi två.

Susanne och Celinn är de enda anställda och de driver allt från inköp, försäljning, kundservice, design av etiketter, bokföring, sociala medier, jobbar med hemsidan, står i deras fysiska butik, packar våra webshopsordrar på lagret. Ja verkligen allt,allt, allt, förklarar hon.

- Men nu har vi kommit till ett stadie där vi snart kanske måste se oss om efter något investor som liksom vi tror på oss och vill vara med och få oss ännu större eller kanske en delägare eller liknande för att kunna ta företaget till nästa nivå. Men än så länge är det bara vi två som gör allt, säger Susanne.

Hur kom du in på detta spår?
- Jag var under sju år anställd som eventkoordinator på ett hudvårdsföretag inom hemförsäljningsbranschen. Jag kommer från en entreprenörsfamilj så att starta eget var något jag visste att jag skulle göra tidigt i livet, visste inte riktigt med vad bara. Men 2006 hände det då företaget jag jobbade på gick i konkurs.

Vad är det roligaste med att vara företagare inom din nisch?
- Åh va svårt! Men det roligaste är nog när man jobbat med en ny produkt under en lång period och den lanseras och de första återkopplingarna från nöjda kunder börjar trilla in och man riktigt känner att man lyckats att få produkten precis så bra som man har hoppats och arbetat för att den ska bli.

Feedbacken är enormt viktig och motiverande, menar hon. De gör ju detta för sina kunders skull. För att de ska få en härlig och positiv upplevelse i sin hudvårdsrutin.
Sen är det ju spännande med alla nya naturliga ingredienser man kan använda i sin hudvård för att få enastående fina resultat på huden, tillägger hon.

Vad kan vara utmanande?
- Detta år har varit en utmaning utan dess like i sig med en minskad omsättning. Vi tappade 76% av vår omsättning 2020 mot 2019, samtidigt som vi gjorde en storsatsning på re-branding och öppning av ny butik. Den utmaningen har jag aldrig ens varit i närheten av.

Men i allmänhet i deras bransch är det utmanande att ta fram en ny produkt med en egenskap eller funktion som inte alla andra har. Hudvårdsbranschen är full av konkurrenter och det gäller att aldrig göra något halvdant och det gäller att hålla sig till sin nisch och följa den röda tråd man startat och bestämt sig för. I deras fall håller de sig till att det ska vara svensktillverkat, Helst veganskt och gärna ekologiskt, där det är möjligt. Och att de har aktiva men milda ingredienser som passar alla, poängterar Susanne.

- Hos oss hittar man inga super-anti-aging produkter med starka ingredienser. Utan hos oss hittar man produkter som uppfyller sin funktion och egenskap att återfukta, minska och förhindra ett för tidigt åldrande och skydda, men det är alltid med milda naturliga ingredienser och passar därmed även den känsligaste huden.

Utmaningen ligger också i att följa alla lagar och regler kring hudvård och dess ingredienser som sätts upp av bland annat Läkemedelsverket, det gäller att vara på läst och följa med hela tiden, enligt hennes erfarenhet.

Vad har du för planer för framtiden?
- Oj, vi har stora planer! Cosmopharma Sweden föddes juni 2020 och nu ska serien få växa upp och riktigt blomma ut! Vi har fått en flygande start med inte mindre än 5 nomineringar och redan 1 vinst och vi hoppas såklart på fler på kommande finaler i maj 2021.

De ska jobba hårt för att få upp intresset hos fler återförsäljare som vill sälja våra produkter. De ska ta fram ett par nyheter under 2021 och de har redan fått lite förfrågningar om export av deras serie utomlands så det ska de ta tag i inom kort.

- Vi ska också jobba ännu ihärdigare med våra sociala medier och nyhetsbrev och se till att ge bra kontent som ger våra följare och läsare kul och läsvärd information.

Susannes tips för dig som vill göra verklighet av dina företagsidéer

Först och främst. Gör en plan för vad, när, varför och för vem. Så du vet vad du ska sälja, när du ska starta, vem eller vilka är din målgrupp och varför gör du detta? Vad vill du uppnå, tipsar hon.  När du har den grova planen klar är det dags att detaljplanera varje del i planen. Vilka leverantörer måste involveras och när allt detta är klart kommer det absolut tråkigaste delen – budgetarbetet. Kommer detta bli lönsamt, är också en viktig fråga att ställa sig.

När allt är på plats så säger jag bara; kööör bara kööör! Det är så kul att vara egen och att få arbeta med det man älskar.

Nina Jansdotter
Webbpedagog