Adam Aletto är nordisk marknadschef för ett kryssningsrederi som heter MSC Cruises, ett italienskt företag som bedriver kryssningsverksamhet i alla världens hörn. Här berättar han bland annat vad som är det roligaste med hans jobb samt vilken som har varit hans bästa resa.

Adam kom in på sitt jobb av en ren slump. Han jobbade tidigare inom sportbranschen. Företaget han då arbetade för beslutade sig för att lämna den nordiska marknaden och således behövde han hitta ett nytt jobb.

- Min dåvarande chef var tidigare försäljningschef på Emirates som hade en del samarbeten med MSC Cruises, de träffades på ett mingel och MSC Cruises dåvarande marknadschef berättade att de letade efter en person till marknadsavdelningen och sen blev det så här.

Det absolut roligaste med jobbet tycker Adam är att man dagligen får ha kontakt med personer från andra länder. MSC Cruises är duktiga på att utveckla nya koncept och ta fram nya ideér som sedan behöver anpassas efter våra marknader, det är alltid högt tempo och ingenting är omöjligt, förklarar han.

- Att berätta för folk om produkten vi erbjuder är alltid kul, vi har 18 fartyg i drift och ska expandera med ännu fler fartyg i framtiden samt att vi har en egen privat ö i Bahamas, det är häftigt, säger Adam med stor entusiasm.

De erbjuder en produkt som skapar minnen för livet, personerna som bokar ser framemot sin resa i flera månader.  Det är ett tungt men även extremt kul ansvar, menar han och tillägger:

- Med all respekt för exempelvis försäkringsbranschen så känns det roligare att marknadsföra drömdestinationer i Antillerna än att försöka få folk att teckna en ny hemförsäkring.

Det som kan utmana

Det som är utmanande är att slå hål på myter, menar han. Många tror att kryssningar är väldigt dyrt och att det bara är gamla människor som reser exempelvis. I deras breda marknadsföring handlar det en hel del om att utbilda potentiella kunder.

- Jag har som mål att bredda vårt kundregister och försöka få yngre människor att testa på den här resformen själva. Du hinner uppleva så mycket under en veckas kryssning kontra att åka på chartersemester.

Hur mycket har du rest själv?

- Jag är inte speciellt berest, har mycket kvar som jag vill uppleva. USA är ett land jag hittills knappt har utforskat, det skulle jag gärna vilja göra. När det kommer till kryssningar har jag rest i Karibien och Medelhavet. Karibien var jag i precis innan pandemin slog till rejält, det var fantastiskt.

Då besökte han bland annat Ocean Cay som är deras privata ö i Bahamas. Det kan han verkligen varmt rekommendera. Det var helt otroligt vackert, en liten ö med 360° horisont, palmer, kristallklart vatten, vit sand och vajande palmer.

Vilken var din bästa resa? 

- Kryssningen till Karibien är ett bra minne då firade vi även min mamma som fyllde 60, kul att kunna åka med familjen i vuxen ålder, alla fotbollsresor jag gjort med kompisar till Italien, annars så var det faktiskt förra sommaren. Hör och häpna men jag och min flickvän åkte till Grekland väldigt spontant. Vi bokade på fredagskvällen och åkte ut till Arlanda på lördag morgon.

Det är oftast spontana resor som blir de bästa, enligt hans erfarenhet.

- I och med pandemin så var det en semester där vi inte rörde oss speciellt mycket, jag låg på en solstol i sju dagar, det passar mig perfekt.

Vad har du för karriärplanering för framtiden?

- Jag har alltid haft som mål att ta på mig så mycket arbete som möjligt för att bli så duktig jag kan, det har betalat av sig nu. Om jag ändå ska jobba majoriteten av mitt liv vill jag bli så bra som möjligt, trivs väldigt bra på MSC Cruises och har inte några planer på att lämna. I framtiden vore det givetvis kul att få chansen att bli marknadschef med ansvar för en ännu större organisation, de branscher jag är intresserad av är framför allt resor, sport och mode.

 

Av Nina Jansdotter