Av Carin Andrén

Eva Ekesbo driver Betahälsan på Medicon Village i Lund. Eva Ekesbo är leg.fysioterapeut och ergonom och är specialist på rygg- och nackbesvär. Företagshälsan är inriktad på att förebygga hälsa och att skapa hälsa.

De fysiska påfrestningarna i våra arbetsmiljöer kan se olika ut och vi har alla olika fysiska förutsättningar för att klara av dem. Hon säger:

– Det är oerhört väsentligt att man har en bra ergonomi där man jobbar.

Genast kommer hon in på laptoppen, den bärbara datorn som stor bov när det gäller att få musarm eller huvudvärk. Den är för låg, skärmen ska vara i ögonhöjd och är den inte det så kommer vi att krypa ner till skärmen och får då besvär med nacke, arm eller huvudvärk. Hon anser att det är väldigt viktigt att tänka på idag när vi har med oss laptoppen överallt. Det är så lätt att sätta sig i en soffa eller fåtölj och jobba. Det kan straffa sig i längden, säger hon.

Jobba hemma

Fler och fler får möjlighet att jobba hemifrån i olika utsträckning och det innebär att vi sitter i många olika miljöer som inte alltid är bra utformade rent ergonomiskt. Det är roten till en hel del problem, enligt Eva Ekesbo:

– Idag får man i princip ont i nacken förr eller senare oavsett om man är 8 år eller 80 – de yngre använder smartphones eller läsplattor oerhört mkt och de äldre byter papperstidningen mot en läsplatta och har tid att läsa hela tidningen. I båda fallen har man nacken kraftigt framåtböjd under lång tid.

Smartphones

Det är inte bara de bärbara datorerna som innebär speciella påfrestningar på våra ryggar och nackar. Vi använder kanske ännu mer våra smarta telefoner. Det var runt 2012 som smartphonen blev var mans egendom och sedan dess har de nackrelaterade symptomen bara ökat. Eva Ekesbo berättar:

– Vi håller huvudet så mycket framåtböjt nu och det gjorde vi inte innan de smarta telefonerna kom. Vi tål inte ens matlagning längre för då står vi ju också framåtböjda, vilket frestar på nacke och rygg också.

På arbetsplatsen

Eva Ekesbo åker ut till arbetsplatser och ser till att arbetsstolar och skrivbord är rätt inställda, att belysningen är bra, med mera. Hon ger råd om hur man kan förbättra ergonomin. Om man har ont så kan hon se till så att man blir av med sin smärta och får egna verktyg för att kunna ta hand om sig om man får ont igen, för smärtan tenderar ofta att komma tillbaka.

Företagshälsovård

Betahälsan arbetar med att förebygga ohälsa på ett bredare plan också. Ett engagerat och kunnigt team med bland annat specialist i allmänmedicin, sjuksköterska, ergonom, fysioterapeut, arbetsmiljöingenjör, psykologer, KBT-terapeut, kostrådgivare, sömnterapeut och personlig tränare finns att tillgå. Om man har besvär och är stressad så gäller det att ta hand om det omedelbart och få samtal för att kunna hantera stress eller annat som det gäller, säger hon.

– Vi gör också hälsoundersökningar för att se om vi har riskfaktorer för ohälsa. Utifrån resultatet ser vi vad vi kan göra. Vi ser till helheten och oftast kan vi göra en hel del.

Betahälsan ligger i nya huvudbyggnaden The Spark som är en del av Medicon Village i Lund. Eva Ekesbo tycker att det är en väldigt inspirerande miljö.

– Man blir glad av en fin miljö och man blir glad av att träffa jättemånga intressanta människor. Själva miljön, rymden och det stora ljusinsläppet gör att folk lyfts lite grann och man ger varandra positiv energi, avslutar hon.

Tips för en bra arbetsplats:

  1. Datorskärmens ovankant ska vara i ögonhöjd (blicken faller ner 20° när man tittar rakt fram och då hamnar ögat på den övre 1/3 på skärmen där man oftast är) Är skärmen för låg - vilket är mkt vanligt - sjunker man ihop och böjer eller skjuter fram nacken vilket ger nacksmärta.
  2. Vila handlederna nära bordskanten - vila ej underarmarna på bordet (då händer samma ska som ovan - man belastar nacken)
  3. Bordshöjden i armbågshöjd
  4. Arbeta aldrig längre tid vid laptop utan laptopstöd och externt tangentbord/mus.
  5. Sitt med svankstöd - eller stå (så att nacken hålls rakt ovanför ryggraden och inte hänger framför)