Bolaget och sajten Petinfocus.se är en konsekvens av att Cecilia Gidlunds man dog hösten 2019 och pandemin tog död på hennes konsultbusiness och hon var tvungen att bestämma sig för vad hon skulle göra i framtiden.

Cecilia jobbade i sitt företag CDI AB med utbildning inom ledarskap, sälj, kommunikation och affärsutveckling och det hade hon gjort i mer än 25 år.

- Det var roligt och det passade mig. När pandemin kom ställdes all utbildning in eftersom jag reste runt i Sverige och höll utbildningarna på plats.

På två månader gick hon från full almanacka till att det blev helt tomt. Det var hemskt, förklarar Cecilia. 

- Jag fick verkligen tänka till och tänka om. Bonus var att jag hade jobbat mot den veterinära sektorn med ledarskapsutbildning och kundbemötande under några år och hade ett bra kontaktnät.

Därför började hon nu med att starta ett community för dom som levererade tjänst eller produkt till veterinären och dennes kunder, Det blev Vetinfocus.net.

- Det var lite vagt och passade inte riktigt in i den fantastiska utvecklingen som drog i gång på husdjurssidan där 100 000 nya hundar registrerades under pandemin och väldigt många katter, säger Cecilia.

Idag finns det enligt Jordbruksverkets centrala hundägarregister finns det drygt en miljon hundar i 756 000 hem. Enligt en Novus-undersökning gjord 2021 finns det 1,4 miljoner katter i drygt 900 000 hushåll. Husdjursbranschen har under några år haft en stadig tillväxt med ca 15% per år och går fortsatt mycket bra. I zoo-branschen har antalet anställda fördubblats sedan 2016 och omsättningen har ökat med 250 procent.

- Ungefär en tredjedel av hushållen i Sverige har ett sällskapsdjur, enligt en Novus-undersökning från februari 2021.

I cirka 20 procent av hemmen fanns då katter medan ungefär 15 procent av hushållen hade hund.15 juni 2022, tillägger Cecilia.

Under vintern 2020/21 började planerna på Petinfocus.se ta form tillsammans med några företag i branschen som fick uttala vilka funktioner och tjänster de ville att portalen skulle erbjuda. Programmeringen och sidan gjordes av Hans-Olof Ulmestad på Yellowbits i Lund.

- Jag jobbade med utformning av portalen hela sommaren och hösten och strax innan jul 2021 lanserade vi Petinfocus.se.

Kärleken till djuren fick bli vägvisare

Cecilia har alltid älskat djur och både jobbat och umgåtts med djur på olika sätt. I tidiga år passade hon alla grannars hundar. Sedan tillbringade hon all tid på Jägersro i travstallarna. Hon jobbade extra som ridinstruktör när hon var mammaledig och senare också för att finansiera sin hästs stallplats på Malmö Ridklubb.

- Efter det hade jag sedan en hästgård med uthyrnings stall under många år och då haft flera hästar, hundar och katter och jag har älskat dom alla.

Vad kan vara utmanande för dig i ditt företagande nu?

- Den största utmaningen är att räcka till, att få resurserna att räcka till och att få ekonomin att gå ihop.

Vidare berättar Cecilia att hon har finansierat portalen med egna pengar och den summan är i dag uppe i en miljon. Än tar hon inte ut någon lön och intäkterna går till de tjänster hon måste ha som CRM, revisor, annonsering och mässor.

- En annan stor utmaning var sociala medier, som Linkedin med flera. Jag hade ett konto på Linkedin sedan min tid som konsult, men det var helt oanvänt. Jag fick bara kasta mig in i nätverket och göra som alla andra. Det visade sig att det var jätteroligt att hålla på med och det fungerar bra.

Vad är då det roligaste med att driva eget?

- Det roligaste är ju egentligen samma sak, jag gillar utmaningar och taggas av dem. Att se portalen växa, hitta sin plats och sitt varför är ju värt allt, kontaktnätet jag fått och får är fantastiskt.

Ibland kan Cecilia sakna ett sammanhang, ett nätverk med människor från samma bransch med fysiska möten och samtal, men det växer fram så sakteliga, menar hon.

- Utveckling sker hela tiden, i form av nya funktioner och tjänster.  Jag lade upp mitt första blogginlägg förra veckan och söker med ljus och lykta efter någon som kan visa mig, hands on hur man spelar in en podd. Tanken är att den ska i gång under våren eller försommaren.

Syfte med podden är att samtala med annonsörer och kursanordnare för att lyfta fram dem, deras tjänster och deras varför.

- När jag får fler kunder och bättre ekonomi tänker jag ta det vidare, först i Norden sen Europa, avslutar Cecilia entusiastiskt.

 

Av Nina Jansdotter

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog