Nina Jansdotter är coach, författare, föreläsare och en aktiv nätverkare. Hon vill slå ett slag för just nätverkandet i dessa tider och inte vilket nätverkande som helst, utan de kalla samtalen.

De flesta lediga jobben kommer aldrig ut på en plattform för jobbannonser utan tillsätts på andra sätt. 75-80% av jobben förmedlas via nätverk vilket betyder att du förlorar stora möjligheter om du enbart väntar på att söka via annonser.

Ett annat sätt att söka jobb är att ringa kalla samtal, de vill säga att du lyfter på luren och ringer personen eller företaget du är nyfiken på. Nina förklarar att genom att ringa och höra med dem ifall de har några jobbmöjligheter som ännu inte annonserats ut har du även möjligheten att presentera dig själv och vad du vill tillföra i företaget. 

- Jag vet att det är läskigt för många att ringa någon man inte känner och som man inte har någon relation till. Dem vet inte vem du är och du har ingen aning om vad de kommer svara. Den som är proaktiv och tar modet till sig vinner jättemycket på att ringa kalla samtal.

Svaret blir ofta nej

Sanningen är att det oftast blir ett nej från företagen, men fortsätter du ringa och ta kontakt med nya företag och personer kommer fler dörrar att öppnas för dig än ifall du inte hade gjort det. Fortsätter Nina förklara.  Att ha modet och trotsa rädslan till att fortsätta lyfta på luren trots flera nej är framgången till att lyckas och att hitta drivet som tillåter dig att utvecklas som individ är nyckeln till framgång. 

- Ställ in dig på att du kommer få ett nej, desto fler nej du får desto närmare ett ja kommer du. När du fått ett ja så kan du be om kontaktuppgifter till personen du kan skicka ditt CV och personliga brev till. 

Skriv en lista och ett manus
Börja med att skriva en lista på minst 20 personer och företag du vill kontakta, ta fram deras telefonnummer och avsätt tiden till att ringa kalla samtal. Det är viktigt att avsätta tiden för att listan med telefonnummer ska betas av och det inte ska gå veckor mellan samtalen. Skriv gärna ett enklare manus med de viktigaste punkter för att inte tappa tråden i samtalet och som du enkelt kan snegla tillbaka på. Inte ens en duktig skådespelare går in på en viktig audition och spontant framför sin audition, utan funderar på vad och hur de vill få fram budskapet. På så sätt brukar även tunghäftan minska.

Ta reda på vem du vill komma i kontakt med
Googla på företaget du vill ringa till och ta reda på vem det är som är HR ansvarig och vem du eventuellt hade gynnats av att komma i kontakt med.
Ett annat tips är att söka upp personen som är ansvarig för företagets sociala medier och ge en komplimang för sidans innehåll på så sött blir samtalet mindre kallt. Lägger du märket till att du och personen du vill komma i kontakt med har många gemensamma kontakter på LinkedIn eller Facebook så kan även det bli en öppning till ett mindre kallt samtal.

Börja med de mindre läskiga samtalen
Välj ut de företag och personer i din lista som du tycker är minst läskiga och börja dina kalla samtal med dem. Genom att ta de lite mindre viktiga samtalen i början har du möjligheten att värma upp och öva, du minskar även risken för att bli besviken och ledsen direkt vid start för att du inte fick drömjobbet förklarar Nina.

- Jag tycker att det är en fördel att stå upp när man ringer då det är enklare att hålla momentum och jag får också högre energi när jag står upp och kan använda kroppen.
När jag arbetade som telefonförsäljare för många år sedan fick jag lära mig begreppet ``Smile when you dile´´ - personen på andra sidan luren kan känna av ditt leende.  

Den viktiga starten

De första 20 sekunderna av samtalet är de viktigaste och de är de som kan avgöra om du får möjligheten att presentera dig själv för personen du söker.  

- De större företagen har oftast en växel ditt samtal blir kopplat till först. Genom att vara positiv i rösten och veta namnet på personen du vill bli kopplad till kan det vara svårare för receptionisten att inte koppla vidare dig och det blir lättare för dig att hamna hos rätt person. Sträva efter att personen kommer ihåg dig och ert samtal.

Mål och delmål
Sätt mål och delmål för att utveckla din teknik för att samtala. Planera och skriv ner en Blueprint som kan leda dig tillbaka till samtalet och ge dig ett överseende vad du gjorde fel och vad man kan korrigera. 

Att ständigt reflektera över sin insats möjliggör det för oss att fortsätta utvecklas. Utan reflektion kommer man inte förstå vad man gjort för fel.

Sociala medier kan vara en väg in
Följer du personen du vill ringa till på sociala medier kan det vara ett verktyg att få de kalla samtalen varmare. Sociala medier är ett enklare sätt att bryta isen på då man kan kommunicera genom att integrera och vara regelbunden på personens uppdateringar innan man ringer samtalet.
Samtalet är dock fortfarande viktigt att man vågar ringa då meddelande eller mail kan uppfattas som platt då det är svårare att uttrycka känslan och tonen än via telefon.

Ett samtal som inte kom fram behöver inte vara slutet
Är personen du söker inte tillgänglig så är ett värdefullt tips att skriva ett meddelande till personen på sociala medier, mejl eller sms och tala om att du försökt nå dem, vem du är samt berätta lite kort om dig själv. Detta ger personen en inblick i vem du är och vad du kan tillföra, men även att du är driven med att ta kontakt.

Ta inte ett nej personligt
Du ringer till en persons arbetsplats utan att veta vad för situation personen befinner sig i, de kan vara irriterade och stressade när du ringer. Ta inte ett nej personligt, fråga om de lägger upp sina jobbannonser och vilken plattform de använder för att annonsera och be om en kontaktperson att skicka ditt CV till.
Vi är alla mänskliga och det kan ha varit mycket på bordet idag. Prova igen senare och var positiv, personen hade kanske bara hade en dålig dag och morgondagen blir bättre.

Vi är bara människor
I slutändan är vi alla människor och har till störst sannolikhet befunnit oss i liknande situation tidigare och kan relatera till varandra då de allra flesta själva behövt söka jobb, på ett eller annat sätt. 
Våga tänka utanför ramarna när något går fel, skoja till det och känn efter hur energin är och sträva efter att kunna adaptera dig snabbt, det gör dig till en vass spelare. 

Syns du så finns du

Av Selma Jemelka

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog