Efter att Kristina Suomela-Björklund själv börjat skriva och gav ut min första bok startade hon även ett eget förlag. Så småningom tog hon in andra författare och upptäckte hur kul det var att jobba även med andras manus, att se hur författaren utvecklas och hur manuset växer fram. Här berättar hon bland om sitt koncept och vad det är som är det roligaste med sitt jobb.

Kristina inleder med att förklara vilka tjänster hon erbjuder. För det första så är hon manusutvecklare, vilket innebär att hon skriver kommentarer i manuset samt ett utlåtande för författaren att jobba efter.

- Det kan till exempel ingå kapitelanalys där jag ser om första kapitlet innehåller de ingredienser som det behöver för att fånga läsarna.

Klienten kan även välja månadsfeedback där Kristina kommer överens med författaren hur mycket text hen lämnar in varje månad. Hon går då igenom texten, kommenterar och kommer med förbättringsförslag och tillsammans jobbar de fram manuset.

- Jag erbjuder också redaktörsuppdrag där jag ”petar” ytterligare i manuset och går in ännu djupare på detaljer innan det är färdigt för att publiceras.

Spökskrivning är ytterligare en del av Kristinas verksamhet. Det finns många som sitter på en berättelse som de skulle vilja skriva ner, men kanske inte kan eller har tid, förklarar hon. Då kan hon skriva manuset åt dem. Viktigt här är många samtal med personen för att få historien så som hen vill ha den.

Vem är det som kommer till dig för hjälp?

- Det är författare, både nybörjare och etablerade, som behöver hjälp med sitt manus. De kanske har fastnat och inte kommer vidare och behöver råd för att komma över skrivkrampen.

Eller så har de ett manus som de har jobbat med och nu känner att det behöver utvecklas med hjälp av en manusutvecklare. Men även förlag hör av sig för att få hjälp med manusutveckling eller redaktörsjobb, tillägger hon.

Varför drömmer så många om att skriva en bok?

- Det kan vara många olika anledningar, men framför allt tror jag att många bär på historier, både ur verkliga livet eller fantasin, som de tänker att andra kanske vill läsa. Men sen kan det även vara för en själv, att man vill skriva ner historien så att den finns på papper. Om andra sen läser är det ett plus.

Det är säkert även många som drömmer om att skriva DEN boken. Den som blir känd, som alla läser och som sen blir film eller serie.

Det roligaste med hennes jobb är att få läsa alla underbara texter, menar Kristina. Att sen få hjälpa till att förbättra dem ytterligare och se hur författaren jobbar med henne och låter manuset växa, förändras.

- Kontakten med alla människor är också härligt, att få höra varför de skriver just den där berättelsen och hur den om till. Vad de har för drömmar och önskemål med sitt skrivande.

 

Mer information hittar du på www.dinmanusutvecklare.se

Kristina gör även författarkurser tillsammans med andra manusutvecklare.

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog