WAKAI är en influencermarketingbyrå för kvinnor mitt i livet, som startades av den folkkära programledaren Annika Jankell och meriterade tv-producenten Ulrica Örn.  

Här berättar Malin Nylén, som har som uppgift att jobba kreativt med försäljning och konceptuppveckling, om deras affärsidé. Hon är själv välkänd influencer inom hälsa och träning och delar här med sig av tips på hur du engagerar dina följare i sociala medier. 

Wakais syfte är att lyfta den aktiva och köpstarka målgruppen generation X på sociala medier. Man ser strömningar i världen som lyfter denna målgrupp inom alla segment, mode, skönhet, hälsa, karriär, mat och kultur med mera. De hjälper även företag att nå ut med riktade kampanjer till denna aktiva inkomststarka målgrupp som har samma shoppingbeteenden på nätet som konsumenter som är 20 - 30 år yngre. Det finns 4 miljoner svenskar i denna ålderskategori. 

- Jämställdheten, hälsan och digitaliseringen är faktorer som gör att dagens 45 åring har andra krav på livet än generationer före. Idag är man fortfarande ung när man är 45, när ungarna börjar bli stora och man kan satsa på sina egna behov. Som en pånyttfödelse där man får en andra chans att förverkliga sig själv, säger Malin, entusiastiskt.   

Det som mest skiljer en 45 åring från en 25 åring är att när man befinner sig mitt i livet har man inte längre tid att skjuta på saker till senare, tillägger hon. 

- Det är nu eller kanske aldrig. En ”Wakai” lever efter devisen ”don´t do the talk, walk the walk”. 


Vad är det roligaste med ditt uppdrag? 

- Att få vara med och påverka i ett så pass tidigt skede och skapa ett movement som jag vet behövs och kommer göra skillnad på riktigt. Sen älskar jag mina kollegors drivenhet och den kreativa vibe som jag möts av varje dag på kontoret. Vi är ett rutinerat dream team som alla har många års erfarenhet från olika områden inom mediaproduktion. 

Just nu håller vi på att ta fram ett tv-format. som kommer vara Sveriges första oberoende talkshow. Ledd av Annika Jankell som möter högaktuella personligheter. som ocensurerat dissekerar kittlande ämnen som berör målgruppen, förklarar hon. 

Varför behövs ett sådant initiativ? 

- För att detta är en fantastisk målgrupp som använder sociala medier på samma sätt som generationen efter, men fyller inte innehållet på samma sätt. Men nu är det ändring på det. 

De vill därför samla inspirerande coola kvinnor från hela Sverige, som i sin tur sprider budskap, bra innehåll och entreprenörsanda.  Wakai används i Japan som ett uttryck för att beskriva en människa som är en större personlighet än sitt födelsedatum. Det betyder även ”young at heart” på japanska. 

Man kan enligt Malin jämföra begreppet med ”kroppspositivism” som trendar på sociala medier  och  översätta detta movement till ”ålderspositivism”. Vi skäms inte över vår ålder men tycker inte att den är så viktig, för vi är inte vår ålder, vikt, yrkestitel eller någons ”plus en”, anser hon. 

- Vi är i vår bästa tid där allt kan hända, skillnaden är att vi inte har lika mycket tid som vi hade när vi var 25 och utan den livserfarenhet vi har idag.  

Fördelarna för oss, i vår åldersgrupp är att vi ofta har distans till det som idag bränner ut unga människor, menar Malin. Dagens krav på att vara lyckad är orimliga, alla påverkas men våra referensramar och värderingar gör att vi inte är lika lättpåverkade och kan se igenom mycket av det som leder till psykisk ohälsa och känslan av att inte vara tillräcklig. Samhället vill få oss att tro att vi är en välpolerad Pippi Långstrump-version 2.0 som lyfter hästen på ena armen och jonglerar med livspusslet på andra. 

- Det här sånt som vi bland annat tar upp i vår växande community på Facebook. Det finns ett uppdämt behov av att diskutera alltifrån prestationsångest och karriärskiften till klimakteriet och livsdrömmar och trauman. Men även flärd, hälsa, mode och mat. Wakai har högt i tak och är en trygg och förlåtande plats att prata om det som berör vår egen målgrupp.

Vem kan vara med? 

- Alla som fyllt 45, är aktiva på sociala medier och har ett öppet instagramkonto.   

Varför är många passiva i sociala medier och mest scrollar? Vi märker att det är på väg att ändras. Den tidigare passiviteten förvandlas till aktivitet och engagemang. Vi vill lyfta och inspirera alla fantastiska ”wakaier” att ta större plats, skapa content. Snart startar vår gratiskurs på vår community om hur man får fler följare och hur man kan bygga varumärke. 

Hur gör man för att bli en engagerande person i sociala medier? Måste man posta ’perfekta inlägg’? 

- Jag tror att det viktigaste är att vara genuin, en perfekt yta genomskådas snabbt. 
Håll med om att en välpolerad yta är ganska ointressant. Sociala medier bygger på kommunikation, inte på information, så det gäller att vara social och lära känna dina följare och kommunicera med dem som du gör med dina vänner i vardagen. 

Malin fyller på med tipsen om att ställa frågor, visa att du bryr dig och tacka dina följare för att de är där och supportar dig. Följ och lajka tillbaka – du får tillbaka vad du ger. 

Det är även, enligt henne viktigt att skapa ett content som är relevant för din målgrupp. I första hand kanske du ska fråga dig varför du själv är på sociala medier och vilka målsättningar du har med dina kanaler. Är det för att nå ut med ditt företag och produkt eller för att lyfta dig själv? Oavsett mål behöver man ha en strategi för att kunna skapa sig ett namn på sociala medier. 

Hur blir man en man blir en mikroinfluencer? 

- Du behöver ha ett öppet konto på Instagram så att du kan dela och sprida kampanjer. Var aktiv och posta inlägg med en viss kontinuitet. Uppdatera gärna på återkommande tidpunkter, lär känna din målgrupp och testa dig fram. Instagram är ett visuellt forum så naturligtvis hjälper det om du lägger ner lite möda på bra bilder. 

 

Fakta: 

Hos Wakai kan du enkelt och helt utan kostnad gå in och registrera dig till deras microinfluencer-plattform. Där fyller du i uppgifter dig själv som ålder, var du bor och dina intressen och i mån av kampanjer som matchar din profil kommer du aktiveras och få betalt baserat på ditt följarantal. Wakai kan inte garantera arbete utan det är helt avhängt på kundernas efterfrågan. Det finns har även en community-grupp på Facebook där du kan gå med och få ta del av gemenskap och nätverksförmåner som till exempel Fredagsintervjuen. WAKAI´s kommande talkshow kommer ha premiär och alltid förhandsvisas i gruppen innan allmänheten får ta del av den. 

 

Av Nina Jansdotter

 

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog