När Synne Håkanlind var tjugoett år förlorade hon sin bästa vän, sin mentor och den som älskade henne mest i världen, när hennes mamma tog sitt liv. Efter de första dagarnas chocktillstånd bestämde hon sig för att lära sig av det, förstå vad som hade hänt, så att det inte skulle ha skett förgäves. Då började hennes resa inom personlig utveckling på allvar. Hon är sedan många år en mycket populär lärare till de som vill bli yogalärare.

 

Vi börjar med att titta tillbaka. I 70-talets Danmark var det bara några få som hörde av sig till deras familj, efter hennes mammas tragiska självmord.  En av dem som tog kontakt var en tidigare för dem helt okänd amerikanska som var yogalärare på orten och bjöd oss alla, inklusive min pappa och mina tre yngre syskon på middag.

- Hennes man hade startat det som John Lennon gav sin support till, New Experimental College, och hennes syster som också var yogalärare kunde stå på huvudet och lyfta båda ben raka samtidigt upp och ner.

Detta inspirerade Synne och en månad efter flyttade hon till ett yogakollektiv och läste där i en skrift deras lärares ord: "Yoga handlar om att möta dina egna inre rädslor".

- Jag visste intuitivt att jag var på rätt väg.

Detta är nu fyrtioåtta år sedan och yogan med sin träning i att vara uppmärksamt närvarande i nuet har varit helt nödvändig för Synne för att kunna uppskatta och vara nyfiken på det stora mysteriet som livet är, menar hon.

När du fattar att du kan identifiera dig med den delen av dig själv som alltid bara finns där uppstår en lättnad som är svår att beskriva. Då inser du att alla önskningar om att vara nån annanstans eller annorlunda än den du är, är en illusion.

- Det är här och nu du kan njuta av ditt liv och göra val utifrån klarhet om det som känns bäst och den du är. 

Du kan, enligt henne, ha en attityd av att ta emot det som händer med öppen tillförsikt när du inte längre jagar upp dig och ser problem som hinder. 

Att skapa lycka i vardagen

Att växla mellan lätthet och allvar, fokus och avspänning är något man kan träna och bli bättre på.

- Även att behandla sig själv vänligt. Det kan låta flummigt men är precis det motsatta, så jordnära man kan komma. Och det som jag upplever som den största lyckan i vardagen.


I den yogalärarutbildning som hon erbjuder, vill hon ge tid och plats till att var och en ska kunna vara sig själv och lära sig hur man mår bra. I yogan finns massor av redskap, och om du lär dig att använda dem till din egen nytta och glädje kommer du att kunna dela med dig av detta på det bästa sättet. Den som tidigare har vandrat vägen, kan hålla lyktan så det blir lättare för den som vill gå den, säger ett gammalt ordspråk, förklarar hon.

- Livet blir inte lättare, men det blir lättare att kunna njuta av det och leva det fullt ut. När man förstår att någon annan faktiskt har lyckats, och kan förklara hur man gör - är det lättare att ha tillit till att man själv kan göra det. 

Din manual är det som funkar bäst för dig, och allt du behöver är intresse och idogt arbete för att nå till insikt om hur den ser ut. 

- Sinnet går att träna, precis som en hunds. Det handlar inte om kontroll eller tvång, utan om insikt och tålamod. Belöningen på det arbetet är den bästa du kan få, precis som det står i dem tusenåriga gamla yogatexterna. Den är värt varenda strävan

Om kursens upplägg
På Synnes ettåriga utbildning till yogalärare, som startade 2002 träffas vi åtta helger med olika teman. Till exempel asanas för rehabilitering, meditation, andningsövningar, avspänning, inre stillhet, mat och yoga som medicin med mera. 

Du får till slut göra ditt eget personliga arbete att dela med dig av. Modern forskning om hjärnan och kroppen samt yogans anatomi ingår.

- Konsten att lära känna sig själv. Att inte alltid identifiera sig med sina tankar och känslor, att kunna sätta ord (eller bilder) på inre landskap och inre företeelser inför andra är också på programmet.  Att kunna återvända till en platform inom sig som man väljer själv. 

De studerar de olika yogagrenarna och olika meditationer från yogan, buddhismen, och andra gamla och även nulevande kulturer och visa kvinnor och män.  Tre till fyra föreläsare kommer till dem. Det är mycket learning by doing. Sist men inte minst ingår det fysisk och mental träning i praktiken.

- Du är välkommen även om du inte vet om du vill undervisa sen, samt om du bara är väldigt intresserad av ämnet och inte har några förkunskaper, säger Synne entusiastiskt.


Kursen finns på distans också, och du kan även gå en speciell distanskurs till medicinsk yogaterapeut eller lärare, avslutar hon.