Rukiya Ismail driver bolaget Solar Construction Renewable Energy Sweden, som installerar solceller. Hennes företag har sin bas i Malmö, närmare bestämt på Malmö Arena i Hyllie. Här berättar hon en del om sin resa och hon ger tipset ”bara gör det” till andra som också vill förverkliga sina idéer.

Det första som slår mig när jag träffar entreprenören Rukiya Ismail är hennes närvarande, fokuserade blick och hennes karisma samt att det märks på hela hennes personlighet att hon är drivande och vill åstadkomma mycket. Vi har än så länge bara setts två gånger, men vid båda tillfällena har jag gått därifrån med inspiration och energi och det har känts mycket positivt.

Som svar på frågan varför hon valde just solcellsbranschen och vad som är det roligaste med att verka i den kommer Rukiyas svar blixtsnabbt:

- Vad är inte roligt med den? Solcellsbranschen är ju en relativt ny bransch och för någon som mig som är väldigt intresserad av hållbarhetsfrågor så kändes just denna nisch som en helt naturlig väg att gå in i.

Och vad kan vara utmanande?

- Allt. Nej, men som kvinna har man många olika utmaningar generellt sätt. Men ännu fler utmaningar finns det i en sådan här ny och snabbväxande bransch, där allt inte har blivit så strukturerat och reglerat ännu och där alla försöker hitta sin plats i systemet.

Rukiya skrattar när hon förklarar att hon planerar att ta över världen, men hon börjar med Sverige först. Jag förstår att hon inte bara skämtar bort frågan för hon har stora planer för sitt entreprenörskap och det tycker jag att hon ska ha. Hon har många resurser, både inom sig själv och med de som hon har med sig i sitt team samt de som stöttar hennes vision.

- Vi har ett långsiktigt och internationellt fokus. Vi jobbar hårt för att etablera oss här i Sverige, men drömmen och visionen är definitivt att ta vårt företag och koncept ut på den internationella arenan.

Hur kommer det sig at du har modet att drömma så stort? 

Det var en bra fråga. Jag har haft grymma föräldrar som har alltid trott på mig och de har format mig den jag är och sagt till mig. De har mer eller mindre hjärntvättat mig till att se mitt värde. Just det försöker jag föra över till mina egna barn också, säger Rukiya entusiastiskt.

Hon tänker att man lever bara en gång och har ett liv. Hennes  motto har alltid varit att när hon den dagen är åttio eller nittio år gammal, då ångrar hon hellre beslut hon har fattat än att ångra saker jag aldrig provade.

Hennes mentor har hjälpt henne mycket

Rukiya blir emotionell när hon berättar om sin mentor Percy Nilsson. Enligt henne så är han både ”guld och diamanter”, för att uttrycka med hennes ord hur hon ser på honom.

- Han är helt avgörande för min resa, Det har varit i princip livsavgörande för mig i den här branschen att få hans stöttning. Jag kastade mig in i byggsektorn 2017 och Percy har varit min mentor genom de här åren.

Vi gör intervjun inne på Rukiyas kontor som hon delar med Percy och hon säger flera gånger att han är helt fantastisk.

Vad har du för tips till andra som också drömmer om att ta sina idéer och bygga ett bolag?

- Just do it. Bara gör det. Du behöver inte vänta tills du har allt på plats. Du behöver inte vänta tills allt har landat. Bara kör på och du kommer att lära dig genom att göra. Det är just genom ”learning by doing” som saker händer. Sitter du och väntar på att du ska ha lärt dig allt innan så kommer du aldrig igång. Jag tror på att det är bra att bara sätta fart.

Helt rätt tänkt, tänker jag också när jag går där ifrån med nya idéer om projekt jag själv skulle vilja förverkliga.

 

Av Nina Jansdotter

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog