Titti Navas är 53 år, är gift och har två vuxna söner. Sedan 2003 arbetar hon tillsammans med sin man Antonio inom nätverksmarknadsföring eller MLM, som de också kallas.  De tog några års paus en period, men när barnen flyttade ut så körde de igång igen. En gång nätverk alltid nätverk, för om man har arbetat enligt det konceptet så kan man verkligen skörda frukterna för sitt arbete, menar Titti.  Här delar hon med sig av en del av sina erfarenheter.

Titti är född i Solna, så AIK-are från starten, inleder hon. Båda hennes föräldrar kommer från Spanien, så hon känner att redan från starten har hon lärt mig att anpassa mig, vara flexibel och utveckla det bästa av det jag har. Enligt henne så pratar hon mycket men skrattar desto mer. Hon spelat i AIK och är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna.

- Jag är utbildad sköterska och sedan 1998 ryggmärgsskadad. Detta även om det varit svårt många gånger gav det som hände mig möjligheten att som 30 åring välja hur jag ville leva.

Hur kom du in på nätverksmarknadsföring?

- Ja som sagt var jag sköterska och apotekets varor, det vill säga “riktiga läkemedel” var mina allierade, men min man Antonio tvärtemot tog inga läkemedel och valde helst naturprodukter.

När hennes man började köpa produkter från ett nätverksmarknadsföretag och då även ville att hon också skulle göra det, så prövade hon och tänkte, att detta är ju inget farligt. Däremot var hon först ointresserad av att jobba med dessa produkter. Något som ändrades när hon fick mycket bra resultat av produkterna.

- Antonio och jag tittade på varandra och bestämde oss för att sätta igång. Vi jobbade 24/7 – och gick alltså all in, säger Titti med stor entusiasm.

Varför är detta något du gillar? 

- Jag älskar det. Det är så roligt att jobba med människor.

Det är inte monotont, utan fritt tidsmässigt. Du bestämmer själv med vem du vill jobba med och var du vill arbeta. Jag började med att förälska mig i produkterna men systemet är det jag brinner för.

Vad är utmanande med den typen av jobb? 

- Arbetet baseras ju på relationer, på rekommendationer och att folk litar på en. Du ger mycket av dig själv och ibland kan det ta musten ur en - men värt varje sekund för man får så mycket tillbaka.

För vem passar denna typ av jobb?

- Vi har letat efter ett MLM som passar alla som jag brukar säga.  För 16 åringen som vill tjäna lite pengar för att ha under helgerna. Till 80 åringen som rekommenderar produkten till sina väninnor och drygar ut pensionen. Samtidigt ska det även passa de som vill ha en stadig, växande inkomst; män, kvinnor, mammor, pappor, företagsledare, naturläkare, naprapater, ja alla.

Företaget ska ha produkter alla använder och alla kan rekommendera, man ska inte behöva ha ett yrke som hälsospecialist som bakgrund. Så hittar man rätt MLM så passar det alla som vill försöka, enligt hennes erfarenhet.

Vi jobbar ofta runt 45 år som anställda och sedan kommer pensionen eller man blir sjuk på vägen och får sjukersättning och märker att det blir inget överflöd kvar, Satsa istället 5-10 år på MLM. Jobba långsiktigt, bygg upp din verksamhet stadigt och njut av varje steg, tipsar Titti.

- Välj rätt MLM. Det ska vara lätt för vanliga människor att duplicera. Behandla ditt team med värme. Fokusera på att hjälpa andra att lyckas. Tro på både dem och dig själv. Tillsammans är ni starkare!

Nina Jansdotter
Webbpedagog