Mikael Olsson är VD för Mercedes-Benz Försäljnings AB, som är det långa tråkiga juridiska namnet. De själva säger helt enkelt MB Malmö. De är återförsäljare av Mercedez-Benz produkter, som ägs till 100% av Daimler. Här berättar han en del om sitt jobb och hur han tacklar utmaningar. 

Mikael har jobbat i Daimler sedan 2008 och han haft förmånen att verka i roller som HR-chef och utbildningschef. 2015 fick han frågan om att gå in i rollen som VD för MB Malmö.

- Innan jag kom in i bilbranschen så har jobbat med telekom på operatörssidan och dessförinnan har jag varit officers i Försvarsmakten.

Vad är det roligaste med ditt nuvarande jobb?

- Helt klart alla kundmöten där vi skall matcha kundens behov och förväntningar med våra produkter, tjänster och processer. Sen bara älskar jag att utveckla vår företagskultur och ledarskapet i bolaget. Vi har gjort en jätteresa på flera sätt och det är extremt utmanande och roligt

Att bygga en kultur som är gemensam och accepterad, kan däremot vara utmanande, fortsätter han.  De har velat trycka ut beslutsförmågan till de som sitter inne med den bästa informationen om situationen. Det är väldigt sällan chefer, utan medarbetare som frontar kunder i olika roller.

- Vi kallar det 135VD. Varje person skall agera som en VD i sin roll. Att bygga förtroende och få medarbetarna att våga ta beslut. Det är mer utmanande än vad man tror. Jag skulle också säga att det är utmanande att hantera alla höga förväntningar som finns när man jobbar med ett av de starkaste varumärkena i världen.

Ett leende smittar av sig

På frågan om hur han tacklar utmaningar svarar Mikael kort och enkelt, att le. Enligt honom så smittar ett leende alltid av sig till omgivningen, samt att det triggar häftiga reaktioner i den egna kroppen. Han tillägger även att det är viktig att aldrig ge upp.

Hur brukar du nätverka och varför?

- Jag tycker mest om mindre sammankomster där det finns en möjlighet att prata med alla i en avspänd miljö. Vi har många event i vår vardag så vid dessa blir det också mycket nätverkande.

Mikael vill bidra till att göra andra bättre genom att kunna förmedla min erfarenhet och omvänt. Det genuina intresset för en person är så mycket bättre än det konstlade minglandet som tyvärr är vanligt, menar han.

Hur gör du för att ta hand om dig själv för att orka?

- Oj, ja det är en bra fråga. Mitt engagemang skapar energin till att orka samt att kunna tanka energi från kollegorna. Den riktiga vilan får man dock hemma genom att balansera treenigheten vila, kost och sömn. 

Nina Jansdotter
Webbpedagog