Malte Andersson driver podcasten Nyfiken, vilket är ett UF-företag. Varje söndag släpper han ett avsnitt där han samtalar med olika gäster.
Varje intervju är skräddarsydd efter gästens bakgrund och intressen. Här berättar han varför han startade podden och vad han har för framtidsplaner med den.

 

Lite kuriosa. Avsnitten är vanligtvis mellan 30 och 45 minuter långa, men vissa har tagit längre tid beroende på ämnet och diskussionen. 
Innan intervjun börjar, introducerar Malte gästen och pratar lite om vad vi kommer att diskutera.

- Jag försöker alltid att hålla en avslappnad och personlig ton för att skapa en mer intim och öppen atmosfär, säger Malte entusiastiskt.

Varför startade du podden?  

- Podden Nyfiken började faktiskt med att jag deltog i ett företagstävling som heter Rocky startups. Då skulle vi deltagare starta ett företag under dessa tio veckor som tävligen varade. Då passade jag på att förverkliga idén med podden där jag kunde ställa frågor till personer som jag är nyfiken på.

Under Maltes tid som intervjuare har han fått möjligheten att träffa en rad olika personligheter. Det har varit en stor variation av typen av gäster. Han har haft med ifrån Aftonbladets hovreporter Sara Eriksson till podcastare som Filip Strömbäck från "Stiljournalen".

- Dessutom har jag haft förmånen att intervjua Diana Janse, en statssekreterare. Men jag har också haft möjligheten att prata med några musiker, till exempel Carl Norén. 

Vad har du fått beröm för?

- Jag har fått en hel del beröm för min podcast från olika håll och kanter, inklusive vänner, vänners föräldrar, lärare och tidigare gäster på podden, samt även från främlingar. De mest vanliga komplimangerna jag får för min podcast är att det är imponerande att jag själv tog initiativ till att starta en podcast. Andra personer har också berömt mig för att det är en bra podcast, samt att jag i en så ung ålder har lyckats få så bra gäster. 

Vad har du för framtidsplaner med podden? 

- Mina framtidsplaner är väldigt ambitiösa när det gäller min podcast. Jag hoppas kunna öka min lyssnarskara till tiotusen personer inom en snar framtid. Anledningen till att jag har satt upp detta som mål är för att det är en bra början för att nå ännu högre lyssnarsiffror, som till exempel hundratusen. Detta är något som jag verkligen är intresserad av att uppnå. 

Malte avslutar med att förklara att han dessutom vill bygga upp ett starkt varumärke runt sin podcast. Han ser framför sig att han kommer att kunna erbjuda olika typer av merchandise som till exempel tröjor, kepsar eller muggar.

- Vilket inte har riktigt gjorts än i Sverige och det sporra mig.  

 

Av Nina Jansdotter

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog