Vilka 15 eller 50 arbetsgivare är ideala för dig? Entreprenören Daniel Sonesson drömde om att driva eget och hjälpa människor. I dag är han VD på Lovorda. De hjälper människor att finna rätt arbetsgivare och arbetsgivare att att hitta rätt medarbetare. Man vill dela värderingar och arbeta i en kultur där man kommer tillrätta och med rätt professionell utmaning. Då sker magi.

Daniel Sonesson är entreprenör i själen och VD på Lovorda. Idén till företaget fick han när han märkte att det råder inflation i professionell information. CV:n blir allt mer lika eftersom alla kopierar varandra. Detta gör att företagen får allt svårare att se vilka som är rätt för just dem.
– Människor aldrig har varit enklare att finna men de har heller aldrig varit svårare att särskilja från varandra, berättar Daniel Sonesson. Exakt samma gäller för arbetssökande. Det är extremt svårt att finna sina drömarbetsgivare i dag. Ingen vill egentligen följa 50 arbetsgivare och vara en av 300 ansökanden. Man vill veta vilka arbetsgivare som är rätt och hoppa på rätt utmaning när tiden är rätt.

Daniel Sonesson påpekar att våra nätverk är värdefulla och att det finns en enorm potential i dem. Människor vi har jobbat känner till våra professionella styrkor. De vet vad vi är grymma på. De vet vad vi passar för, vilken kontext vi är bäst i. De vet hur vi särskiljer oss och i vilka kulturer vi presterar som bäst.

Genom Lovorda ger vi varandra lovord. Ett lovord är att du berättar ”Jag har jobbat med dig. Det här är dina huvudsakliga egenskaper och färdigheter. Det här är det mindset jag ser att du har, det här är den roll du tar i en grupp. Det här är de arbetsgivare som jag tror att du skulle passa ypperligt hos. Antingen som frilansande konsult eller anställd.” Genom Lovorda får vi mer värde av våra nätverk.

Här kommer Daniel Sonessons samlade erfarenheter in. Hans passion för tech, entreprenörskap och talangmarknaden samt att hjälpa människor. Idén har varit ”Hur hjälper vi människor och företag - på riktigt?” I dag har vi ”Information Overload”. Det behövs filter och möjligheter att hitta rätt.

Det råder stor talangbrist, vilket gör att företag har högre rekryteringsbehov än någonsin i dag. Rekryteringsprocesserna har bara blivit längre och att hitta rätt har bara blivit svårare.

– Ur ett matchningsperspektiv tror vi inte att CV kommer att vara det mest avgörande dokumentet i framtiden. Vi ser att onlineprofiler har blivit inflationsartade eftersom vi vill se bra ut. Nätverken hyllar varandra och alla håller varandra om ryggen. Dagens plattformar har uppmuntrat till en kontext där vi alla skall vara världsmästare i att sälja oss själva. Det ger vissa chansen att se otroliga ut, andra får dåligt självförtroende. Det betyder dock inte att nätverken inte har viktig och spännande information om en. På Lovorda samlar en yrkesperson viktig och spännande information som inte kan kopieras eller inflationsdriva. Man framkommer differentierat genom sina faktiska styrkor och kopplas samman med endast de arbetsgivare som är ideala för en själv.

Hur skiljer du mig från andra, vilka är dina styrkor? Om du frågar 20-40 personer, vad anser de att du har för styrkor? Många har svårt att hitta rätt. De vet inte själva vad de är bäst på eller var de hör hemma. De nyttjar inte heller sina nätverk så bra som de skulle kunna.

– Jag älskar människor i alla dess former och vi alla passar in i olika kulturer och organisationer. Lovorda vill inte tvinga människor vara online för sakens skull och "nätverka". Utan istället vill vi att man skall få värde ifrån alla insikter ens nätverk har om en.

Att driva eget och hjälpa människor är någon form av dröm för Daniel Sonesson. Han vill hjälpa människor att finna rätt arbetsgivare, att utröna sina styrkor. Vidare vill han förmå arbetsgivare att optimalt nyttja sina anställdas nätverk, för att verkligen finna rätt människor just för dem. Så att rätt människor möts och känner större trygghet med varandra. Att vara rätt person på rätt plats.

3 karriärtips:

Finn din passion
Gör det du verkligen brinner för och tror på. Det kan låta klichéaktigt men är otroligt viktigt. Försök finna din passion, det du verkligen tror på och brinner för. Och våga testa!

Var modig
De som är modiga och testar, byter arbetsgivare, roll, vågar säga vad de tycker, kommer med initiativ ”Jag testade ett nytt sätt, det blev ett bra resultat” belönas oftast.

Våga testa
Det är mycket bättra att testa även om det inte gick helt vägen än att inte våga testa för att det verkade lite jobbigt. Våga testa, våga tänka nytt, våga pröva.

av Marie Hagberg

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog