Therese Lundquist är grundaren till ett marketplace som heter Green Little Heart. En plats får hållbar inspiration, kunskap, community och en mer upplyst handelsplats. De har idag över 100 varumärken, som alla tar stort ansvar både i sin produktion genom att erbjuda hållbare alternativ, och i etiska och sociala frågor. Här berättar hon mer om sin affärsidé och varför den behövs just nu.

Thereses längtan efter att skapa en mer rättvis och hållbar värld – har alltid funnits med henne så länge som hon kan minnas. Hon tycker verkligen om att kunna bidra till en positiv förändring.

- Mitt driv tar mig till både bra och mindre bra platser. Idag är jag på en mycket bra plats. Jag vågade ta steget och skapa det jag haft i min hjärna och hjärta under en längre tid.

Det hon vill med detta koncept är bland annat att kunna visa att det finns bättre alternativ och bara för att det är hållbart är det inte tråkigt. Det finns en värld där man kan älska mode, skönhet, inredning och hälsa etcetera-  men inte på bekostnad av varje sig djur, människor eller vår vackra plane, vill hon poängtera.

Hur kom du in på det spåret?

- Att arbeta med människor har jag nästan alltid gjort. Jag börja mitt arbetsliv med att starta min egen butikskedja, Tessie butikerna. Det var otroligt lärorikt och ruskigt roligt. Det var också oerhört tufft och svårt då jag gjorde det tillsammans med min dåvarande man. Det slutade med att jag klev av och tog hand om våra två barn själv efter det. J

Hon blev ensamstående mamma när hennes dotter var 8 månader och hennes son fyra år. Det var lite kämpigt. Men! Det ledde henne framåt och efter det arbetade hon länge och väl inom internationell Retail för varumärken som Louis Vuitton, Oriflame, Bergendahls-gruppen med mera.

- Genom min tid inom FMCG och CSR-frågor blev det smärtsamt uppenbart att en förändring i hur vi lever och lär – var och är nödvändig. Jag har själv varit en stor del av en mycket ohållbar värld med överkonsumtion och mycket okunskap om konsekvenser. Idag vet jag bättre och jag och mitt team vill gärna verka för att kunskap blir en del av värdekedjan när vi som både företag och privatpersoner väljer att interagera med andra bolag.

Det är dags att ta vara på vår konsumentmakt och genom våra plånböcker också tvinga fram en omställning, menar hon.  Vi måste förändra hur vi lever och konsumerar jordens resurser. Sedan tror hon det är oerhört viktigt att tänka att de är ok att förändring kan ske i steg.

- Vi har ett talesätt på Green Little Heart – Ingen kan göra allt – men alla kan göra något! På vårt fina Marketplace har vi samlat flera olika tips på hur man i sin vardag kan leva lite mer hållbart! Det ska kännas kul och bra!

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det absolut roligaste är ju att jag nu har skapat det som föddes som ett embryo för några år sedan och vi gör skillnad. Vi tänker att ett köp hos Green Little Heart istället för ett mindre hållbart alternativ bidrar till omställningen mot en bättre värld. Det blir som ringar på vattnet – när man har börjat vill man inte sluta. Det goda sprider sig. Det är mycket kul.

Det kan däremot vara tungt att driva bolag i uppstartsfasen, tillägger hon. Mycket fokus behöver läggas på annat än vad man kanske vill. Även svårt ibland att förklara vad Green Little Heart egentligen är. Så fort man börjar prata om ett hållbare alternativ, kommer ifrågasättandet.

- Kan det verkligen vara så? Jag brukar föreslå att man testar själv då. Så man ser att det är på riktigt och polletten trillar ner.

Varför är det viktigt och rätt i tiden det ni gör?

- Utan omställning mot mer hållbar värld med mindre utsläpp och resursförbrukande – så kommer vi inte ha kvar vår underbara Moder Jord som vi känner henne – med all hennes magi. Redan nu så är det nästan mer plast i haven än liv. Stor del av våra vilda djur är redan bort och utdöda.

Många människor blir fruktansvärt utnyttjade och modeindustrin tillhör en ganska usel industri, menar hon. Det var bara några saker. För att inte tala om hur dåligt många av våra unga mår och hur fruktansvärt mång oskyldiga djur får sätta livet till, lägger hon till.

- En kraftfull förändring måste ske. Vi vill bidra till den förändringen genom att göra det enklare att hitta hållbarare alternativ och kunskap.

Lösningen är enligt Therese att vi behöver få upp kunskapen om oss – så kallat Top of Mind. Så hon har nu stort fokus på strategisk PR, Brand Awarness och att allmänt arbeta upp kännedomen om sitt varumärke och vad det står för.

- Vi blir det självklara valet för en hållbarare livsstil. Sedan letar vi hela tiden nya härliga varumärken att bjuda in till vår digitala gröna galleria!

 

Av Nina Jansdotter

Nina Jansdotter
Webbpedagog