Fotograf Joakim Bergström

NTRY är Sveriges första digitala matchningsplattform för entreprenörer. NTRY erbjuder entreprenörer i olika stadier från ofärdig idé till tillväxt och exit, att genom en matchningsmotor snabbare hitta co-founders, rådgivare, mentorer, specialister eller investerare som passar just deras idé eller bransch. Med NTRY kan entreprenörer starta bolag med andra, påskynda processen mot färdig produkt eller tjänst och slippa gå i samma fällor som andra hamnat i och som i annat fall kunnat bromsa deras resa till att uppfylla sin dröm. Här i denna artikel berättar Nicole Zamani hur hon fick idén till konceptet.

Idén föddes hos Nicole när hon skulle starta ett bolag inom fintech och insåg att stödet till entreprenörerna var förlegat, ineffektivt och inte baserat på individens villkor. Det gjorde att Nicole, som har en bakgrund som intraprenör med sin spetskompetens inom marknad, affärer och kundservice i världsklass, började granska entreprenörernas förutsättningar, risker och potential. Hennes ursprungliga idé pivoterade till att bli denna. Det landade i en affärsidé att lansera en intäktsdriven digital plattform för entreprenörer med potential att skala upp.

- Jag letade aktivt efter en co-founder som kunde komplettera mig, men ha samma intresse, passion och målbild för bolaget. Efter sex månaders sökande blev jag slutligen genom en kontakt tipsad om Tom som så småningom blev medgrundare, säger Nicole, entusiastiskt.

Tom som har en bakgrund som entreprenör och sin spetskompetens inom affärsutveckling och försäljning har ett stort nätverk av etablerade entreprenörer som i uppbyggandet av bolaget har fungerat både som bollplank och rådgivare. Nicole och Toms gemensamma syn på det dåliga, likriktade och ofta generella stödet till den som vill starta bolag resulterade i NTRY, som står både för entreprenör och entrén in till livet som entreprenör. En grundtanke bakom NTRY är också att de som redan skapat ett bolag faktiskt borde kunna hjälpa nya entreprenörer bättre än vad stat och kommuner lyckats leverera.

Varför ligger detta rätt i tiden?

- Jag skulle säga att det ligger rätt i tiden eftersom de allra flesta människor är digitala, vi förväntar oss digitala förenklade ingångar och verktyg och ännu mer digitaliserat kommer det att bli. Det stöd som finns till entreprenörer idag är i stort sett mallade, råden/expertisen är främst anpassade till den stora målgruppen enmansbolag och det finns en otydlighet med var man ska vända sig då det finns väldigt många aktörer som riktar sig till start-ups utan specifik särskiljning.

Samtidigt så vet alla att Sverige och världen behöver fler entreprenörer och fler entreprenörsbolag som överlever. Vi har ett ”entreprenörsläge” som kallas för den Svenska Paradoxen (enligt GEM-analys 2018), nämligen att en väldigt stor andel svenskar skulle vilja starta företag men bara ytterst liten andel anger att de skulle våga det. Paradoxen beror främst för att de inte vågar tro på sig själva och att det är förknippat med stora finansiella risker, menar hon.

- Det är roligare och framförallt kompetens- och resursstärkande fördelaktigt att starta bolag med andra. Det är många som söker co-founder att bygga sitt bolag med, men det tar antingen för lång tid att hitta rätt eller så hoppar man på något för tidigt och har inte koll på hur bra man egentligen matchar. Det sociala nätverkandet är viktigt men det är sällan man kommer in andra inpå livet och tar de djupa frågeställningarna dels för att man inte vet vilka frågor man bör ställa dels för att det kan kännas lite jobbigt. I plattformen tar vi hand om det, det man själv har kvar att göra, är det sista pusslet att just känna på varandra.

De kallar deras initiativ för founders movement. De vill uppmana individer att våga ta steget att realisera sin affärsidé som i framtiden ska kunna anställa människor och skapa nya jobb i samhället. Därför erbjuder de co-foundersmatch helt gratis.

- Vad gäller den övergripande finansiella risken så är det av helt naturliga orsaker så. Väldigt många med mogna affärsidéer lever med bostadslån, billån har ansvar för barn och övrigt hushåll och med tanke på att den tid det tar att gå från idé till skarp säljbar produkt/tjänst så är det klart en risk. Det finns risker utmed entreprenörsresan i olika faser. Här ser vi att vi har möjlighet att med vårt erbjudande med matchning av co-founders rådgivare, experter, exekutiva individer och investerare på ett snabbt, tryggt och flexibelt sätt minimera en stor del av riskerna.

Vad är det roligaste med att jobba med NTRY?

- Det roliga är skapandet, utvecklingen och att träffa alla entreprenörer som har sin egen historia att berätta. Självklart är det absolut roligaste det som i det långa loppet betyder något, att vi har något att tillföra, att vår uppgift gör skillnad för många. 

Vad är det mest utmanande?

- Att ha is i magen intäkts- och utvecklingsmässigt och att bygga bolag medvetet med personer som har egenskaper helt olik en själv, eftersom det är en styrka för bolaget om konsten och viljan att samarbeta och utvecklas tillsammans är starkare.

Deras plan är att skapa den digitala ingången, ett digitalt ekosystem för entreprenörer. Vi sonderar också terrängen för att inrätta ett stipendium där en entreprenör skall ha sina kostnader täckta under tre till sex månader. Behövs kompetens i form av exempelvis säljkapacitet skall denna ingå så att entreprenören ska kunna ta tjänstledigt från sitt arbete och test-styra, bygga kassa och sedan starta sitt bolag, fortsätter hon. Fast den delen är en hel historia i sig, så den kan vi berätta mer om längre fram. Den har också en del att göra med att det är svårt att få till en exit i start-ups om du till exempel är affärsängel.

- Vad gäller geografiska marknader så - först tar vi Sverige, sedan Europa och resten av världen, avslutar Nicole Zamani, med eftertyck.