Från konkurrenter till delägare. Mikael Bergström berättar om vad du bör tänka på när du vill starta företag med någon.

Mikael Bergström och Jesper Johansson är grundarna av VOYD. Det är en digital scen, där vem som helst kan ta betalt för video.

– Vi kände att det måste gå att få bättre betalt när du publicerar video, berättar Mikael Bergström. Oavsett om du är artist, föreläsare, lärare eller annat kan du lägga upp din konsert, föreläsning, kurs hos oss. Ladda upp den live, sätt ditt pris och sälj biljetter.

Mikael har startat, drivit och sålt en reklambyrå och Jesper en digital byrå. De har både konkurrerat och samarbetat genom åren. Mikael kände att han hade en ganska bra bild av den professionella Jesper och frågade därför vid tillfälle om han fick bolla lite idéer med honom. Mikael visste att de hade liknande tankar om väldigt mycket och det visade sig dessutom att de var på samma ställe i livet - båda ville testa något nytt. Det ledde till VOYD. Mikael berättar:

– Jesper är en duktig entreprenör, så jag tog kontakt med honom. Vi bollade idéer och när jag var på väg hem, drog han lite om VOYD. Så vi satte oss ner i hans kök och ritade på resan framåt under hela natten. På den vägen är det.

Vill du starta företag tillsammans med någon? Då är det viktigt båda tror på idén, har samsyn när det kommer till entreprenörskapet och vill gå ”all in”. Det kan vara svårt från början, så det är viktigt att du inte ”hoppar i säng med någon” direkt utan att du vet vem du har att göra med.
Men starta inte bara för att ni vill bygga, sälja och tjäna en massa pengar. Det är inte heller nödvändigtvis bra att ta med din bästa vän. Det kanske inte är den samarbetspartnern som är den bästa.

– Fundera lite grann på var du är stark själv och vad du behöver komplettera med - var ärlig. Det måste också vara någon som du känner väldigt väl och tror på, för ni kommer att spendera väldigt, väldigt mycket tid tillsammans, tipsar Mikael Bergström.

– Det blir nästan mer tid med Jesper än med våra respektive familjer, lägger han till och fortsätter: Med min fru bollar jag tankar och idéer kring entreprenörskapet. Hon är väldigt klok men jag skulle absolut inte vilja göra den här resan utan Jesper.
Vi kompletterar varandra väldigt bra. Det har varit en förutsättning för att ta oss så långt som vi har gjort. Jag hade inte tagit mig hit om jag inte gjort det med honom.

– Det är inte nödvändigt att starta ett bolag tillsammans med någon, det går ju att anställa personer för det också, påpekar Mikael Bergström. När du har eget företag gör du saker på ditt sätt men när ni är två kan det vara värdefullt att ha ett bollplank. Men det kan också bli problem att inte få göra precis som du själv vill. Vilket du kanske längtat efter när du äntligen kör eget. Även om du har din vision för företaget, slipas den tillsammans med din samarbetspartner.

Går i terapi tillsammans

– Under resan som vi har gjort och gör tillsammans är det otroligt viktigt att vara öppna och prata med varandra hela tiden. Under pressen vi har, som det ofta kan vara i en uppstart, behöver man ventilera. Många gånger klarar vi att ventilera med varandra. Vi har regler mellan oss, hur vi hanterar varandra, när han vill säga sitt och jag vill säga mitt. Vi vet också våra respektive styrkor, svagheter och kokpunkter. Men det funkar inte alltid för oss heller. Vi blir också förbannade på varandra men går stärkta ur det. En konkret grej att göra vid problem är att gå i terapi tillsammans!

– Våra medarbetare brukar skämta om att ”det är kul att se mamma och pappa så glada tillsammans”. De ser oss som lite som det gifta paret, det är en styrka. Det är en väldigt familjär känsla på VOYD, berättar Mikael Bergström.

– Arbetsplatsen är otroligt viktig om man ska ha högpresterande människor ombord. De ska känna att vi hela tiden håller deras rygg och att de får de förutsättningar som krävs för att göra det här möjligt. Det är väldigt viktigt på alla arbetsplatser. Det finns en trygghet i hela VOYD, säger Mikael Bergström. Att vi gör det här tillsammans - inte bara Jesper och jag. Vi har visionen om vart vi ska men vi hade inte varit där vi är idag om vi inte lyckats med våra rekryteringar på vägen. Det är de som har skapat det här.

Av Marie Hagberg