Malin Rosén arbetar som terapeut och kognitiv coach, där hon hjälper människor att stärka sin självkänsla och även utvecklas i sin fulla potential. Hon många som inte vågar visa vilka de är eller tror att dom duger. Det kan vara människor som inte vågar starta sitt efterlängtade företag eller ta för sig mer av livet. Det brinner Malin för att förändra. Här berättar hon varför temat drivkraft är ett viktigt och intressant ämne.

Malin brukar säga att hon hjälper människor att plocka fram sin inre drivkraft och integrera den med sig själva. Hon kom in på att fokusera på människors drivkraft när hon 2014 började arbeta som coach. Året därpå startade hon podden Drivkraften och då började hon på allvar spinna vidare på vad ordet betydde för henne.

- Sedan insåg jag att det var det jag gjorde i mina samtal, det händer något med människorna jag möter, dom brukar säga att dom vaknar till liv och har mer livsglädje och energi än vad dom känt tidigare. 

Hon tillägger att hon älskar vad ordet drivkraft står för. Då det för henne handlar om att leva ut sitt liv och att göra det bästa av det. Att ha en bra drivkraft är, enligt henne att se saker ut fler perspektiv, att se möjligheter, istället för problem. Det handlar även om att våga satsa och att också våga misslyckas men också våga lyckas.

- Många är rädda för att lyckas ser jag. De är inte vana vid att må bra eller tro på sina drömmar. Därför måste man våga skina och stråla och våga sticka ut för att må bra, anser jag. En bra drivkraft för mig är att inte låta sig begränsas av sina rädslor utan fokusera mer på vad man vill ha ut av livet, säger Malin, med eftertryck.

Varför är det viktigt att hitta sin drivkraft?

- Det är viktigt för det ökar ens välmående att känna att man har kontroll över sitt liv, kontroll på ett positivt sätt. Fokusera mer på ditt liv än att lägga dig i andras. Att fokusera på fel saker gör dig handlingsförlamad. Att fokusera på ditt eget liv ger kraft och mening. När du tror på dig själv och vågar förverkliga det du brinner för stärker du både självkänsla och självförtroende. 

Vad driver dig?

- Att uppleva saker. Att få förändra och påverka för andra, att starta nya projekt och utmana mig själv och även inspirera andra till detsamma. Att utvecklas, helt enkelt. 

Man måste ta ett beslut, fortsätter hon.  Ett beslut som handlar om vilken riktning man vill ha på sitt liv. Jag vet vart jag vill och hur jag vill må om dagarna, jag låter inte slumpen avgöra. Det är något av det viktigaste. Att lära känna sig själv och vara ärlig mot sig själv. Om det jag gör eller är idag tar mig dit jag vill, eller om jag mår sämre. Att kunna styra sina tankar är så viktigt, poängterar hon. Tankarna påverkar mina resultat. Så hennes första tips är att ta tag i sina tankar och se hur dom är idag:

- Kan du förändra dina tankar, då kan du lättare förändra den situation du är i idag. Vad vill du och vad bör vara ditt första steg dit? Hur skulle du må bra av att leva ditt liv? Stämmer det du lever idag överens med dina värderingar? Känner du dig sann mot dig själv om dagarna? Det är några frågor jag brukar ställa. 

När någon tappar drivkraften

Det är lättare att drabbas av psykisk ohälsa om man tappar bort sin drivkraft, har Malin fått erfara i sitt jobb. Om jag inte har en drivkraft känner jag lättare meningslöshet. Det är förgörande för självkänslan. Vi vill kunna känna att vi kan påverka våra liv, det stärker oss. Då är det, enligt henne viktigt att gå tillbaka till: Vad skulle jag behöva just nu för att må bra?

- Det handlar om våra grundläggande behov. Och fråga även dig själv, vad kan ha varit orsaken till att jag tappat min drivkraft? Behöver jag justera något i mitt liv som påverkar mig negativt utan att jag kanske vet om det?

En vanlig orsak till att drivkraften tappas bort kan vara att man prioriterat andra saker än de man behöver för att må bra. Man kanske även inte har varit tillräckligt noga med hur tankarna går. Eller så har man kanske har valt fel umgänge ett tag eller varit i allt för många jobbiga situationer utan att ladda på med ny energi. Det är viktigt att varje vecka stämma av med dig själv hur du mår och lever, att alltid reflektera över dig själv och ditt mående är superviktigt för att vara uppmärksam på om något skulle påverka dig mer än vanligt. Vad ger dig energi idag och vad tar din energi?

- Hur kan du göra så du får en bättre balans här? Och sedan inte bara tänka det utan göra något åt det direkt, många människor skjuter fram sådana saker så länge eller påstår att just deras situation inte går att förändra, men det är inte sant. Om du inte mår bra av det, så är du värd något bättre. Man måste våga ta beslut, om det så ibland innebär att göra slut med någon eller byta jobb. 

Kommer en människas drivkraft vara viktigare framöver eller mindre viktigt tror du?

- Det är väldigt viktigt, i dessa tider. Nu med coronapandemin har många börjat reflektera över sina liv och hur dom lever. Det är många som väljer annat yrke och har hittat andra sätt att nå ut eller arbeta på. Mycket förändras som vi måste lära oss att förhålla oss till.

Med en stark inre drivkraft blir det lättare för då har du redan en stark meningsfullhet i ditt liv. Inte på grund av yttre orsaker utan för du styr ditt mående och vad du vill göra med ditt liv. Det är en stor fördel att kunna det, när jobbiga situationer inträffar, menar Malin.  Om man lagt all sin lycka på jobbet eller låtit livet välja åt dig och inte tagit kommandot själv, kom pandemin som en käftsmäll för många.

Nina Jansdotter
Webbpedagog