Max Söderpalm kom in på försäljning när han startade eget med några kompisar nästan direkt efter sin utbildning och blev försäljning något naturligt. De var ju tvungna att sälja ihop till sina kostnader på företaget. Han märkte tidigt att många tyckte det var svårt att sälja, men själv kände han inte så. Att träffa en ny kund på ett möte var ju spännande. Det var ju en ny människa man kunde lära sig av. Max har fortfarande kontakt med flera av sina allra första kunder och här delar han med sig av sina bästa säljtips.

Entreprenörskapet tog bra fart, inleder Max med att berätta. När det dessutom gick så bra med företagandet att de lyckades hamna på DI´s gasell-lista så kändes det som ett bra bevis på att han sålde på ett bra och positivt sätt. Han lärde sig  också att det gick att träna sig själv att bli bättre genom att läsa säljböcker och få nya idéer.

- Genom att jämföra hur jag gjorde innan med hur jag lätt kunde ändra små saker, till exempel hur man ställer frågor för att få kunder att berätta och hur man sedan kan få dom att vilja köpa, så fick jag en snabb utveckling. Det har sedan lett fram till min egen säljfilosofi, som jag skriver och föreläser om, som jag hjälper andra med idag.

Idag leder Max en grupp med tre företag i Sverige och ett i England. Mest jobbar han med deras företag för online säljträning, iZONEN, där finns mer än 200 inspirationsfilmer som vardera lär ut en ”skill” inom försäljning. Microlearning som hjälper dig att träna på exakt det du vill lära dig. Känner du dig ur form finns ett helt batteri med korta peppfilmer. Vill du skärpa till dina avslut finns mer än 20 filmer om det och så vidare, förklarar han.

- Jag gör regelbundet säljträningar och föreläsningar med både nya och gamla kunder. Och i vårt förlag, Soderpalm Publishing, säljer vi böcker och ljudböcker. Just nu skriver jag dessutom på en ny bok, i ett rykande aktuellt ämne som jag hoppas många ska tycka blir spännande. Som ska komma ut sent i vår. Kan tyvärr inte avslöja mer än så just nu.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Först och främst är det att få möjligheten att hjälpa andra säljare och företagare att lyckas ännu bättre. Jag blir så glad när någon som har haft svårt att sälja lyckas lösa upp knuten och lyckas.

För det andra att kunna jobba när och varifrån han vill, tillägger han. Eftersom han och hans fru driver alla bolagen tillsammans har de en frihet att planera och jobba så mycket eller lite de själva vill.

- Just nu är jag inne i en intensiv period eftersom jag både skriver och samtidigt spelar in min Soderpalm Sales Academy Online. Men det där går i vågor.

Det som Max tycker är mest utmanande är när saker går lite för långsamt. När man har skrivit 80-85 % av boken och han bara vill bli färdig. Det som också är utmanande för alla som säljer saker nu är att mycket förändras inom försäljning.

- Det gäller för både företag och säljare att hänga med nu. Win-win håller på att ändras jämfört med förr i tiden och det kommer ställa mycket högre krav för alla som säljer framöver.

Behöver många lära sig sälj?

- Ja, ämnet är viktigare än någonsin. Jag skulle nog vilja säga att alla måste lära sig att sälja just nu. Kanske inte för att sälja produkter eller tjänster. Men för att kunna sälja in sig själv och sina idéer. Eftersom traditionellt sälj håller på att förändras snabbt kommer det inte att gå att leva på gamla meriter särskilt länge till. Att personligen vilja lära sig kommer vara en stor nyckel till framgång.

Nyttan med att lära sig hur man hjälper andra att få det som dom vill är naturligtvis stor, menar han.  Det är det du gör när du säljer på rätt sätt. Om en person gör det bättre än den andra blir det ju naturligt vem som får flest nya kunder, eller hur?

Hur blir man en bra säljare?

- Genom träning och genom att jobba med det man lärt sig. Jag brukar prata om knowledge och know how. Många säljare jag möter säger att dom kan saker men dom har inte provat att göra dom. Du måste göra din knowledge till knowhow. Det gör du genom att träna ända tills du är expert.

Du behöver lära dig hela vägen från att vaska fram leads till nya kunder, till att boka med dom, ställa exakt rätt frågor för att ta reda på vad dom behöver hjälp med och hur du kan hjälpa till med det, enligt hans erfarenhet. Sedan att göra en flexibel och effektiv presentation med hjälp av andra kunder som lyckats och sedan ge rätt förslag. Då återstår ju avslutsargumentationen och att efter den se till att kunden blir riktigt nöjd. Både med dig och ditt företag, men också att din lösning fungerar ute hos kunden.

Här kommer 5 saker som alla som pratar med kunder borde träna på enligt Max Söderpalm:

  1. Se till att få bästa starten på varje säljdag. Genom att ha en plan som gör att du är som bäst direkt när du kommer till jobbet på morgonen för att börja sälja. För händer något bra direkt på morgonen så vinner du den dagen. Blir det tvärtom så förlorar du den.
  2. Bygg upp en buffert i din egen ekonomi så att du känner dig rik. En säljare som är pank och orolig för det säljer sämre än en säljare som inte behöver oroa sig för pengar. Det var därför jag började intressera mig för passiva inkomster.
  3. Skriv upp alla dina frågor som du ställer när du pratar med kunder och arbeta aktivt med att göra dom bättre. Som man frågar får man svar. Ställer du bättre frågor än din konkurrent har du en stor fördel. För då får du information som konkurrenten inte får.
  4. NU blir viktigare och viktigare för kunden. Se till att du återkommer direkt när en kund vill bli kontaktad. Vänta inte. Kom ihåg att din värsta konkurrent är bara en googling ifrån dig.
  5. Gå upp 15 minuter tidigare än vad du gör idag och lägg dom på att läsa i en säljbok eller en bok om framgång. Det gör att du börjar tänka positivt direkt på morgonen. Skillnaden är total jämfört med att börja med att läsa nyheterna eller att göra ingenting. Det är du som ska lyfta dig inför säljstarten.
Nina Jansdotter
Webbpedagog