Susanne Jönsson är grundaren av Soul & Heart Journey School. I mer än tjugo år har hon haft förmånen att få arbeta med alternativ friskvård, och sen 2002 är det hennes arbete på heltid. På 90-talet jobbade hon som regionchef. Privat så var deras barn små och de bodde på en liten gård med många djur runt omkring sig. Hon trivdes med livet men hennes arbetsbelastning var hög, så hon lärde sig att meditera för att hantera sin arbetsbelastning.

I mitten av 90-talet hamnade Susanne på sin första healingkurs. Hon trodde det var en meditationskurs hon hade anmält sig till, så hennes förvåning var nästan lika stor som hennes skeptiska syn på healing var på den tiden. Hennes kunskap om healing var väldigt låg och hon tyckte nog mest att det skulle bli pinsamt men gick dit ändå.

Den helgen förändrade Susanne på djupet, menar hon. För henne kändes det som hon blev hel på en nivå hon inte visste fanns.

  - Åren gick och min kunskap växte i takt med att klienter kom i allt större antal. Det var aldrig min avsikt att arbeta som healer, jag var ju regionchef, men människor i min omgivning ville något annat.

I takt med att Susannes kunskap växte, då växte också hennes önskan att arbeta med detta på heltid.

  - Men, ärligt talat, vem vågar säga upp sig från ett välbetalt chefsarbete för att bli healer? Ja, inte jag i alla fall.

Mitt hjärta kallade henne att arbeta med det hon brinner för men hon vågade inte, istället försökte hon göra allt på samma gång – det blir sällan bra och till sist gick hon sönder, berättar Susanne med lite ledsam ton.

  - Jag blev utbränd, fullständigt och totalt. Det var en skrämmande tid, men det var också detta som gjorde att jag till sist vågade följa mitt hjärta och säga upp mig.

Sen dess, 2002, är det detta Susanne gör. Hon arbetar som healer och lärare i människors personliga utveckling. Det är en förmån att få arbeta med det hon gör och hon är djupt tacksam varje dag hon går till jobbet, tillägger hon.

  - Idag ser jag min utbrändhet som den största gåva jag kunde få. Den hjälpte mig att våga fatta de beslut jag visste var bäst för mig och jag har lärt mig mycket under hela processen.

Susanne har lärt sig hur viktigt det är att våga lyssna på sanningen i mitt hjärta, och hur det känns när hon inte gör det. Hon har också lärt sig mycket om gränssättning, stresshantering och hur viktig kärleken till oss själva är. Allt hon har lärt sig gör att hon också kan hjälpa andra att lära sig samma saker.

  - Skolan som jag grundat, Soul & Heart Journey School, fick sin nuvarande form i samband med att vi gick online 2015. Här finns information om våra behandlingar och kurser, och länkar till alla våra Helhetsterapeuter och lärare som utbildar i skolans tekniker.

Vad är det bästa med mitt jobb?

  - Det bästa med mitt jobb är att jag faktiskt kan göra skillnad för andra människor. Jag kan hjälpa andra att må bättre och lära dem hur de själva kan göra för att stanna kvar i det.

Från början sa hon till sig själv:

”Om jag kan hjälpa en enda människa med min kunskap – då är det värt det.”

Idag har Susanne behandlat och utbildat mer än tiotusen elever och klienter, från hela välden faktiskt, vilket gör henne tacksam varje dag. Hon vet att hon gör skillnad i många människors liv idag. Det är en förmån att få ta del av deras personliga växande från gång till gång.

Du har ett eget ansvar

  - Det som kan vara svårast för mig är de som säger att de vill må bättre men som egentligen inte vill göra något åt det. De som vill bli ”fixade”. Jag tror starkt på att vi alla har ett eget ansvar för vårt mående och detta ansvar kan vi aldrig lägga över på någon annan.

Självklart kan vi få hjälp av behandlingar och utbildningar, men det är fortfarande vårt eget ansvar att ta hand om det vi lärt oss och att använda vår kunskap på bästa sätt. Det är också den bästa styrka du har – Du kan förändra ditt mående, tillägger Susanne med eftertryck.

Det är viktigt att lyssna på sitt hjärta i alla jobbsammanhang

Att kunna leva från sitt hjärta och lita på den informationen du får där, det hjälper dig i alla delar av ditt liv, inte minst i jobbet.

  - För mig innebär det att jag alltid har tillgång till verktyg som gör att jag kan göra mitt jobb bättre. Det får mig att stanna kvar i min inre balans även de dagar som allt kör ihop sig.

Det handlar om att kunna hantera stress, att sätta gränser men också att kunna lyssna bättre och ha en djupare förståelse för de hon arbetar tillsammans med. hon får också alltid glasklara svar på sina frågor, oavsett vad hon frågar om, vilket är en trygghet i sig att veta, anser hon.

Vad händer om du inte gör det?

  - Om jag inte lyssnar på mitt hjärta, utan gör tvärt emot det jag egentligen vet är rätt för mig, då krånglar allting till sig. Jag kan bli sjuk eller så stannar allt upp, det vanliga flödet av klienter och elever står stilla tills jag sätter mig ner och lyssnar, och sen fattar bättre beslut.

Det här har hänt så många gånger i hennes liv, så numera lyssnar hon direkt. Det är helt enkelt lättast så och varje gång hon gör det – då blir det bra. Det blir kanske inte alltid de enklaste lösningarna men det blir alltid långsiktigt bra, avslutar Susanne.