Av Nina Jansdotter

Till den som redan har ”hittat sin grej” vill jag bara säga ”Grattis”! Drömmen för många av oss är väl att hitta ett jobb där man får använda sig av sin kompetens, och sin erfarenhet, och som man tycker är väldigt roligt.

Det är en bra början bra början även om det kan vara tufft på vägen dit. Som karriärcoach så tycker jag att det är oerhört viktigt att vi trivs med det vi gör.

Jag tycker att man i första hand skall försöka hitta vägar där man kan fortsätta att göra det som ens hjärta klappar för, även i framtiden. Att gå kvällskurser inom sitt område kan till exempel vara ett sätt att lära sig mera. Livet är för kort för att vi bara skall tänka på "taktik för att få behålla jobbet". Men visst kan det vara bra, i dessa tider då det råder stor konkurrens om jobben, att besitta både specialistkompetens och bredd. Framöver kanske det finns tjänster där just denna kombination blir eftertraktad. Ibland önskar jag att jag hade en kristallkula som visade alla svaren.

Har du tänkt på möjligheten att starta eget? Är du både kompetent och positiv samt drivande så är detta goda egenskaper hos en entreprenör. Att ha eget kan givetvis vara en utmaning, då man måste dra in pengar till sin egen lön, men samtidigt får man större kontroll över sitt eget liv, och karriär, men du vet själv bäst vad som är bäst för dig.

Försök att ta reda på vilka ingredienser din framtidsdröm har. Är det att vara egenföretagare eller vill du ha en anställning? Att ta ett jobb som man blir erbjuden kan definitivt innebära en merit för framtiden, oavsett vad man sedan väljer, men du skall ju själv ha lust att ta dig an det. Det är också en fördel att pröva på lite olika jobb för att lära känna sig själv mer och upptäcka vad man är bra på och i vilka sammanhang man fungerar bäst.