Av Nina Jansdotter

Den som klarar av ett socialt samspel på jobbet bra brukar få en bättre karriär än den som har svårt för detta. Det är värt att tänka på att vi alla har behov av att bli bekräftade och älskade - och önskade både privat och på jobbet. Att vi får vara med i gruppen, i klanen, i familjen, i teamet på jobbet, att vi får ha ett jobb  överhuvudtaget och inte stå utanför på arbetsmarknaden.

Det är viktigt för oss människor att vi känner oss behövda. Att vi vill känna oss duktiga, omtyckta, att människor gillar oss. Ett sätt att få gillanden är att vi gör saker för andra människor. Att vi är tillgängliga och bjuder på vår tid och på oss själva. När vi får en fråga från någon på jobbet som behöver hjälp så ställer vi upp. För att det är nödvändigt att vi hjälps åt i livet. Ingen klarar sig helt helt själv hela livet eller på en arbetsplats, oavsett hur bra man är på sitt yrke eller ej.

Även de personer kallar sig ensamvargar, är mer introverta och kanske har mindre behov av socialt umgänge än andra så har vi alla visst behov av att känna samhörighet och tillhörighet. Då är det ett bra sätt - att vara till för andra människor. Och när vi får frågor, ”kan du hjälpa mig?”, ”ja det kan jag!”. Inget konstigt.

Vi vill ju också att andra ska göra samma för oss när vi behöver hjälp. Problemet är att hjälpare oftast inte är så bra på att be om hjälp utan man har ofta den rollen som hjälper till än att man ber om hjälp eller stöd. Även om det skulle behövas och det är en träning man skulle behöva göra. Om du är en hjälpare och har svårt för att säga nej, vad behöver du göra för att fortsätta vara ditt bästa jag och vara sådan som du vill vara, det vill säga hjälpsam? Vad behöver du hjälp? Det är bra frågor att ställa sig då och då för att du ska kunna fortsätta vara generös och ge tid till andra. Att orka ställa upp, peppa, stötta och så vidare. Ta hand om dig själv också så orkar du ta hand om andra mer.