Just nu, på grund av Corona, är det många som får jobba hemifrån istället för att som vanligt gå till sina vanliga arbetsplatser. Här kommer beteendevetare och karriärcoach Nina Jansdotters tips på hur du är effektiv när du arbetar från ditt hem.

  1. Prioritera din tid

Få rätt saker gjorda. Be din chef om hjälp med prioriteringsordningen om du känner dig osäker på vad som är viktigast och när det är deadline. Stäm av emellanåt så att samma fortfarande gäller.

  1. Gör tidschema

Sätt upp mål för dagen. Planera även med lunchrast och lite frisk luft. När på dagen är det bäst att göra de tyngre uppgifterna? När är det bäst tid att göra det som är lätt och inte så krävande?

  1. Kommunicera i olika kanaler

Välj rätt sätt för vad saken gäller. Ibland är e-post bäst, ibland SMS eller chatt, telefon och ibland Skype eller Zoom och så vidare. Om du vill minimera risken för missförstånd så är det en fördel att kommunicera med både ljud och bild så att man har ögonkontakt och kan se minspelet hos den eller de man talar med.

  1. Var nåbar och återkoppla snabbt

Eftersträva snabb återkoppling och var nåbar under överenskommen arbetstid. Läs inte mellan raderna och gissa vad den andre menar.  Fråga ”vad det så här du menade?” Det digitala samspelet kräver en del övning. Svara alltid så snabbt du kan. Ett kort svar om att du återkommer senare är ofta bra.

  1. Klä dig passande

Ta på dig kläder så att du känner dig jobbmässig och kan ta ett Skypesamtal med bild till exempel. Hur syns du i kameran och är det stökigt omkring dig? En skärm kan vara lösningen för att det ska se mer neutralt än hemlikt ut omkring dig.

  1. Ta en virtuell fika

Om du vill ha någon att prata med i stället för att fika på jobbet, bestäm en fikatid online.  Pauser behövs och det är viktigt att vara social med kollegorna mer än när man har möten med formell dagordning.

  1. Tänk på ergonomin

Visst är det möjligt att jobba ifrån sängen hela dagen, men det är knappast bra ergonomiskt. Tänk på att ha en bra arbetsställning så du inte får arbetsskador.

  1. Häng med i det som händer

När du jobbar hemifrån får du ta ett större ansvar för att hänga med i vad som händer. Följ med i sociala medier och håll kontakten med arbetskamraterna. Mycket information sprids den informella vägen. Visa att du är med i matchen.

  1. Instruera din omgivning

Tala om för din omgivning ”nu är jag på jobbet, fast jag är hemma”. ”Nu är jag ledig för idag”. Det är lätt att andra tänker. Men du kan väl passa på och storstäda, eller göra ärenden nu när du ändå är hemma.

  1. Sammanfatta dagen

Skriv upp vad du har gjort och sammanfatta vad du hunnit med respektive vad du planerar för nästa dag.  Fundera över vad som fungerade bra i ditt arbete och vad du behöver ändra på för att jobba på bättre. Både för din egen skull och för att kunna redogöra för chefer och kollegor. Sedan kan du vara nöjd med din dag.

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog