Monica Ivesköld har nyligen släppt boken Skriva fackböcker. Det är en fackbok som steg-för-steg beskriver hur läsaren kan skriva en fackbok. Den kan även användas av de som vill skriva skönlitteratur eftersom upplägget är detsamma. Sedan tillkommer sådant som behövs i fackböcker men inte i skönlitterära böcker.

Vem vänder sig den boken till?

- Alla som vill ha stöd för att komma igång med sitt skrivande.

Hur många böcker har du skrivit?

Jag har givit ut 70 fackböcker och jag har ytterligare ett 10-tal manus för fler fackböcker. Jag har även skrivit två barnböcker och har manus för ytterligare en. Sedan har jag skrivit råmanus för ytterligare sju romaner som nu ska börja redigeras för att lanseras, säger Monica entusiastiskt.

Cirka 30-talet noveller har publicerats i olika antologier varav hon själv gett ut en. Monica har även skrivit diktsamling men den är inte utgiven ännu. Relationsromanen Porten till friheten  hon också har givit ut,  börjar eländigt men slutar gott förklarar hon.

Som svar på frågan om hur det har blivit så många böcker hänvisar Monica till ett citat som står på baksidan av hennes 70e fackbok: Som jag skrivit på baksidan av min 70e fackbok:

"Mitt liv består av en symfoni av ord som vill ut och skapelser som dansar tillsammans."

Hon har alltid skrivit. Började som 10 åring då hon fick sin första skrivmaskin och en skrivmaskinskurs.

- För mig är att måla i ord även om jag också har fuskat en del som konstnär och målat samt ställt ut under tio aktiva år.

 

Monica Iveskölds sex bästa tips till dig som också vill bli en produktiv författare:

1) Gå många kurser så att du lär dig hantverket!

2) Läs många böcker i ämnet att skriva.

3) Läs många skönlitterära böcker och analysera hur de författarna har gjort - om du vill skriva skönlitteratur.

4) Ful-skriv, det vill säga redigera inte samtidigt som du skriver råmanus.

5) Redigera minst sjutton rundor.

6) Ta proffs-hjälp och hjälp av testläsare. När du fått tillbaka manus från testläsare, redigera! Skicka sedan vidare till en lektör eller en redaktör och kanske korrekturläsare - innan du skickar till förlag. Ta hjälp av omslagsskapare/illustratör. Om du inte kan layouta din bok, ta hjälp av en som kan jobba med inlagan, texten och sätta den.

Nina Jansdotter
Webbpedagog